Crida a eliminar l'obligació de jubilar-se als 65

Crida a eliminar l'obligació de jubilar-se als 65 Placa d'una oficina de Benestar Social / Foto: Liffey

Els assalariats irlandesos s'han de jubilar obligatòriament als 65 anys però la pensió estatal no es comença a cobrar fins als 66, per la qual cosa n'hi ha molts que depenen de Benestar Social durant aquest “any pont”; de fet, segons les dades de Benestar Social, aquest grup d'edat, els de 65 anys, és el més nombrós de tots els que cobren el subsidi per manca d'ingressos, que és de 188 euros a la setmana, 50 euros menys que si rebessin la pensió. Curiosament, aquest subsidi s'anomena "Jobseeker's Benefit" malgrat que els jubilats no poden buscar feina.

N'hi ha que quan fan 65 anys comencen a cobrar d'un pla de pensions privat en cas que l'hagin contractat, d'altres continuen treballant per compte propi, molts dels quals marxant un dia com a assalariats i tornant l'endemà com a autònoms fent exactament la mateixa feina a la mateixa empresa, però n'hi ha molts, els que no han contractat cap pla de pensions privat, que no tenen cap alternativa i durant un any han de viure dels estalvis, els que en tinguin, o del subsidi.

A fi d'intentar eliminar aquesta anomalia de l'any pont, ara, Justin Moran, de l'entitat que defensa els drets de la gent gran Age Action, ha obert el debat demanant que es canviï la llei i que es permeti de treballar fins als 66 anys a aquells que així ho vulguin. Segons Moran, la jubilació forçada als 65 anys quan no es pot cobrar la pensió estatal fins als 66 és totalment discriminatòria cap a aquest grup d'edat i se'ls hauria de donar l'oportunitat de continuar treballant un any més.

Font: RTÉ

URL curta: bit.ly/2fydfUs

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt