Adéu al polèmic programa de becaris JobBridge

Adéu al polèmic programa de becaris JobBridge Enda Kenny durant la presentació de JobBridge / Foto: Merrion Street

El ministre de Benestar Social, Leo Varadkar, ha anunciat que aquest divendres serà el darrer dia en què es podran presentar candidatures al programa de becaris JobBridge; així doncs, es posa fi a una de les iniciatives en matèria d'ocupació més polèmiques i criticades dels darrers anys i és que molts han vist el JobBridge, també anomenat ScamBridge pels seus aferrissats detractors (scam vol dir estafa), com una font de mà d'obra gratuïta i d'abús per part d'algunes empreses participants.

El programa, endegat l'any 2011 amb l'objectiu de fer de pont (bridge) entre l'atur i la reinserció laboral, consisteix a pagar 52 euros setmanals addicionals (inicialment eren 50 euros) al subsidi d'atur als aturats que acceptin una oferta de treball en una empresa que, en principi, hauria de formar el becari durant 6 o 9 mesos; un cop passat aquest temps l'empresa hauria d'oferir un contracte “normal” o acabar la relació laboral. En aquest darrer cas no poden contractar cap altre becari fins al cap d'un temps determinat, el que s'anomena “cooling off period” (període de refredament).

De tota manera, el fet que tant el subsidi com els 52 euros els paga Benestar Social i no les empreses ha fet que hi hagi hagut abusos de tota mena, sobretot substituint personal assalariat per becaris en feines on no es requereix gaire formació. Hi ha hagut casos sonats com el de Tesco, que volia contractar centenars de becaris per omplir els prestatges dels seus establiments, el d'un club de caça, que cercava un ajudant de caçador de guineus, o la Federació Irlandesa de Futbol, que buscava un becari per fer d'encarregat de material.

En alguns casos l'abús ha estat tant flagrant que Benestar Social ha hagut d'esborrar anuncis o expulsar del programa unes quantes empreses, tot i que no s'ha fet pública la llista amb els noms.

D'altra banda, segons les dades de Benestar Social, l'abusador número 1 del JobBridge és el mateix govern, que durant uns quants anys ha esquivat la moratòria en la contractació de personal utilitzant alegrement el programa de becaris, amb l'agreujant que quan oferia un lloc als participants ja sabia des del primer dia que al final dels 6 o 9 mesos no els podria contractar.

URL curta: bit.ly/2eqzZWf

Torna a dalt