L’arrodoniment fa desaparèixer 126 milions de monedes

L’arrodoniment fa desaparèixer 126 milions de monedes Unes monedes de color coure / Foto: Liffey

Des que fa gairebé un any el Banc Central va endegar una campanya per a retirar les monedes d'1 i de 2 cèntims, arrodonint al múltiple de 5c més proper, 126 milions de monedes d'aquests imports han estat retirades de la circulació. Si en un primer moment hi havia dubtes sobre l'èxit de la campanya per temor a que el preu dels productes és fixés intentant que l'arrodoniment sempre fos a l'alça, sembla que no ha estat així i una enquesta feta entre consumidors ha revelat que un 90% dels que han respost troben que és una bona idea i que no ha canviat el seus hàbits de compra.

El motiu de voler desempallegar-se les dues monedes més petites de la família Euro és que fan més nosa que servei i molta gent les acumula en pots o guardioles, és a dir, una retirada de la circulació de facto, circumstància que obligava el Banc Central a encunyar més monedes, amb l'agreujant que el cost de fabricació era més alt que el valor facial, 1,65 cèntims per una moneda d'1c i 2,1 cèntims per una de 2c.

En aquest sentit, des de l'inici de la producció l'any 2001, Irlanda ha gastat 37 milions d'euros en la fabricació de monedes d'1 i de 2c, amb un cost per moneda tres vegades superior a la mitjana europea.

Per a John Geelon, del departament de Pagaments i Monedes del Banc Central, el volum de monedes entregades és sinònim de l'èxit de la campanya tot i ser d'aplicació voluntària. Es calcula que un 80% dels comerços apliquen la norma de l'arrodoniment, que va provar-se per primera vegada a Wexford durant l'any 2013 i que arran de la resposta positiva dels participants el banc emissor va decidir d'implementar arreu.

Font: Irish Examiner

URL curta: bit.ly/2cH6Qej

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt