26% d’augment del PIB: l’Economia del Leprechaun

26% d’augment del PIB: l’Economia del Leprechaun Placa a l'exterior del Departament d'Economia / Foto: Liffey

El fet que a Irlanda hi hagi la seu europea de moltes multinacionals que aprofiten que l'impost de Societats és només del 12,5% és bo per a l'economia irlandesa perquè això genera activitat, ingressos i llocs de treball i perquè les xifres macroeconòmiques fan molt de goig. En aquest sentit, les darreres dades facilitades per l'Oficina Central d'Estadística (CSO) han revelat un creixement del PIB durant el darrer any del 26%.

Tant ha crescut Irlanda en un any? Doncs no, l'explicació és que moltes d'aquestes empreses han traslladat els seus balanços a Irlanda i això ha fet que el valor total de les empreses hagi augmentat molt sense que això hagi suposat un augment de l'activitat o de la producció; en aquest sentit, destaquen les empreses de leasing d'avions, la majoria de les quals estan domiciliades a Irlanda però que tenen els avions volant per tot el món, o les empreses de patents, que només traslladen el valor de la patent però que no produeixen res.

Aquest augment del PIB, titllat d'Economia del Leprechaun pel Nobel d'Economia Paul Krugman, té la seva part negativa i és que les aportacions dels socis comunitaris a la Unió Europea tenen en compte el PIB, per la qual cosa l'aportació irlandesa a la UE podria augmentar 280 milions d'euros. Per la seva banda, Michael Noonan, el titular de la cartera d'Economia, ja ha afirmat que no tindrà en compte la xifra del 26% a l'hora de confeccionar el proper pressupost en no considerar-la gens real.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt