Els estudiants deuen 17 milions a les universitats

Els estudiants deuen 17 milions a les universitats Entrada al campus de Belfield (Dublin 4) de la UCD / Foto: Liffey

L'increment de les taxes universitàries, que segons algunes organitzacions estudiantils han passat dels 1.500 als 3.000 euros anuals en només cinc anys, ha tingut un fort impacte en la morositat dels alumnes vers els centres d'ensenyament superior i el deute contret amb les set principals universitats de la República ja supera els 17 milions d'euros.

Aquest fet genera problemes de fluxos de caixa als centres i dificulta el pagament d'alguns conceptes de despesa corrent (del dia a dia). A més hi ha l'agreujant que durant els darrers anys, en un entorn de retallades generalitzades, el govern s'ha vist obligat a reduir la seva subvenció.

Pel que fa a dades per centre, la Universitat de Limerick és a la que li deuen més diners, amb 5.214.947 euros, essent 2.360.743 d'enguany i 1.595.261 de més dos anys, i això que segons un responsable de la universitat, ofereixen opcions de pagament flexibles. No utilitzen cap agència de recobrament i en total hi ha 2.360 estudiants morosos.

A la NUI de Galway li deuen 4.134.000 euros, un import que s'ha anat acumulant durant els darrers cinc anys i en cas d'impagament transfereix el cas als seus advocats; al Trinity College li deuen 2,6 milions, no utilitza cap agència i no ha obert cap expedient contra ningú; a la University College Cork (UCC) li deuen 1.853.000 euros i a qui no paga se li retiren alguns privilegis com poder utilitzar la biblioteca.

Amb el deute a la University College Dublin (UCD) i a la Dublin City University (DCU) es veu clarament que la solució és contractar una agència de recobrament perquè només els deuen 1.264.695 i 591.931 euros, respectivament. En el cas de la UCD l'import és alt però s'ha de tenir en compte que és la universitat que té més estudiants.

Font: Irish Independent

URL curta: ow.ly/Wu6df

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt