Adéu voluntari a les monedes d’un i de dos cèntims

Adéu voluntari a les monedes d’un i de dos cèntims Monedes d'un i de dos cèntims / Foto: Liffey

Després que la prova duta a terme a Wexford l'any 2013 fos un èxit, va revelar que un 85% dels consumidors i un 100% dels comerciants hi estaven d'acord, a partir del 28 d'octubre el Banc Central iniciarà una campanya d'àmbit nacional que consistirà en arrodonir el preu global de la compra al múltiple de 5 cèntims més proper.

Per exemple, si el preu total és de 14,32 euros s'arrodonirà a la baixa fins als 14,30 euros; per contra, si és de 14,33 euros, s'arrodonirà a l'alça fins als 14,35 euros. La mesura només s'aplicarà a les transaccions que es paguin en metàl·lic; les que es paguin amb targeta no patiran cap canvi.

De tota manera, el fet que la mesura sigui voluntària i que les monedes d'un i de dos cèntims continuïn essent de curs legal podria reduir-ne l'impacte, sobretot quan l'arrodoniment sigui a l'alça atès que els consumidors tindran dret a demanar el canvi exacte.

El motiu de tot plegat és intentar de reduir l'ús de les 2 monedes de menys valor de la família de l'euro, no només perquè facin més nosa que servei sinó perquè el seu cost de producció és superior al seu valor nominal. A més, hi ha l'agreujant que el Banc Central n'ha de produir-ne molt sovint perquè, malgrat haver-ne emès uns 2.500 milions d'unitats des de la introducció de l'euro l'any 2002, la gent les retira de la circulació deixant-les en pots o guardioles.

Font: RTÉ

URL curta: ves.cat/mgaF

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt