Irlanda dirà adéu a les monedes d’1 i de 2 cèntims

Irlanda dirà adéu a les monedes d’1 i de 2 cèntims Monedes d'1 i de 2 cèntims / Foto: Liffey

La prova pilot que el National Payments Plan (NPP) va dur a terme a la ciutat de Wexford l'any 2013 entre el 16 de setembre i el 17 de novembre va concloure que la majoria de comerciants i de consumidors participants estaven a favor de suprimir les monedes d'un i de dos cèntims d'euro. La prova consistia en arrodonir el preu total de la compra al múltiple de cinc cèntims més proper. Segons el NPP, durant la prova pilot de Wexford els preus no van augmentar.

Des de llavors, el govern ha estat debatent el tema amb les parts interessades i al consell de ministres d'avui decidirà de desfer-se de les dues peces de menys valor de la moneda europea. A banda de les molèsties causades per aquestes dues monedes, que queden al fons de les butxaques o guardades en pots o guardioles, també s'ha de tenir en compte que el seu cost de fabricació supera el seu valor nominal, 1,65 cèntims per a la d'1c i 2,07 cèntims per a la de 2c, amb l'agreujant que com que la gent les “retira” de la circulació se n'han de fabricar més.

De moment qui ja ha manifestat el seu malestar han estat les ONG's, que reben una part important dels seus ingressos mitjançant guardioles situades al costat de la caixa d'alguns establiments comercials i on els consumidors hi dipositen les monedes més petites.

Font: Irish Independent

URL curta: ves.cat/meCM

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt