Hisenda s'acarnissa amb els croissants i els brioixos

Les finances públiques no van gens bé i l'administració pública mira de recaptar impostos d'allà on sigui per intentar quadrar els comptes. A més de les mesures incloses en els pressupostos per a l'any vinent que s'anunciaran el proper 6 de desembre però que tot el món sap després de la filtració d'una comissió parlamentària del Bundestag, ara s'apliquen les normes existents al peu de la lletra.

Els Revenue Commissioners (Hisenda) són els darrers en apuntar-se a la festa i ara diuen que els productes de brioixeria no entren dins la definició de pa. Això què implica? Doncs que el pa, com a bé de primera necessitat, té una taxa d'IVA del 0% (zero rated) però la resta no i s'haurien de gravar amb un 13.5%, el primer canvi en aquest camp des dels anys 70.

Tant els comerciants com els fabricants de productes semblants al pa s'han mostrat molt molestos amb Hisenda perquè s'han assabentat del canvi de xiripa consultant la seva web i veient que hi havia un aclariment sobre aquest assumpte. L'IVA dels productes que no eren el pa de tota la vida sempre ha creat dubtes però la norma acceptada era que s'havia d’aplicar el 0%, cosa que Hisenda nega i diu que és el 13.5%. Psst! I ara mateix!

Com que la polèmica generada ha estat important el ministre d'Economia Michael Noonan ha acordat mantenir l'status quo del 0% durant una setmana a fi de consultar les diverses parts interessades. Malgrat tot, molts comerciants han afirmat que en cas de confirmar-se el canvi no tindran cap més remei que passar l'increment als seus clients i que molt probablement les seves vendes se'n ressentiran.

Font: Irish Times         

Torna a dalt