Els càlculs del govern amb l'IVA són per flipar

A les eleccions del passat 25 de febrer el Fianna Fáil i els Verds, els dos partits que formaven un govern de coalició, van ser escombrats del Dáil; en el cas dels ecologistes literalment perquè no van obtenir cap diputat. La raó del càstig dels electors va ser la ineptitud de l'executiu de Brian Cowen i el seu clientelisme, cosa que va fer que la gent votés en massa el Fine Gael i en menor mesura el Labour Party.

Semblava que no es podia ser més dolent que els del Fianna Fáil però darrerament alguns ministres han demostrat que com a mínim són al mateix nivell. L'últim a donar la campanada ha estat el ministre d'Economia Michael Noonan que ha reconegut que la previsió d'augment d'ingressos de 670 milions d'euros apujant l'IVA un 2% no té en compte que la gent consumirà menys, fet que qualsevol comerciant pot afirmar i que és de llibre.

A més, la història confirma la teoria que a més IVA menys ingressos per a l'Estat però sembla ser que el govern no té memòria o, directament, no en té ni idea. Clar que la majoria de ministres d'Economia irlandesos no l'han encertada mai amb aquest impost:

- Charlie McCreevy va dir que reduint l'IVA un 1% del 21 al 20% durant el període entre l'1 de gener del 2001 i el 28 de febrer del 2002 l’Estat deixaria d'ingressar 159 milions el 2001 i 191 milions el 2002 (en principi no estava previst canviar el % el mes de febrer). El resultat real va ser que el 2001 l'import recaptat en concepte d'IVA va augmentar en 400 milions, de 7.500 a 7.900.

- Brian Lenihan va calcular l'any 2008 que apujant l'IVA un 1.5% fins al 21.5% s'incrementaria la recaptació 208 milions però la realitat va ser que la recaptació van disminuir 2.800 milions, de 13.400 a 10.600, no només per l’augment de l'IVA sinó també en bona part per la sensació total de crisi econòmica que va fer aturar el consum de manera dràstica.

Font: Irish Independent

Torna a dalt