115.000 pensionistes hauran de passar per caixa

Un encreuament de dades entre el departament de Benestar Social i Hisenda ha causat alarma entre milers de pensionistes que podrien haver de pagar fins a 4.400 euros (o fins 8.800 en cas que sigui una parella). Es calcula que els afectats serien 115.000 del total de 560.000 receptors de pensions que hi ha a Irlanda i que deurien a Hisenda uns 45 milions d'euros.

El problema rau en el fet que molta gent amb un desconeixement total en temes fiscals i que mai no havia hagut de fer la declaració de la renda, perquè tot el que havien de tributar era descomptat directament de la nòmina, no havia informat Hisenda que a banda dels diners rebuts del pla de pensions privat també rebien la pensió pública.

Així doncs, si es sumen les dues pensions hi ha 115.000 jubilats amb una part de l'import global que passaria al següent tram del PAYE (Pay As You Earn, l'IRPF irlandès), que tributa al 41% en lloc del 20%. Qui tingui uns ingressos inferiors als 18.000 euros no s'ha de preocupar perquè per sota d'aquest límit no es paguen impostos.

Com que Hisenda té l'objectiu de recaptar el màxim de diners, els primers casos que s'examinaran seran els d'aquells 2.500 pensionistes amb uns ingressos superiors als 50.000 euros anuals i es deixaran pel final, o fins i tot s'ignoraran, els casos en què els impostos impagats siguin insignificants perquè costaria més investigar-ho i processar-ho que no pas recuperar els diners que els deuen.

Font: Irish Times

Torna a dalt