16 de juny: Bloomsday, el dia de Leopold Bloom

16 de juny: Bloomsday, el dia de Leopold Bloom Cartell al James Joyce Centre de Dublin / Foto: Liffey

El dia 16 de juny del 1904 és el dia en què transcorre la novel·la “Ulysses” de James Joyce i cada any, durant aquest dia, tots els seguidors de l'escriptor arreu del món celebren el Bloomsday, nom que deriva del personatge principal de l'obra, Leopold Bloom.

La novel·la, que seria la versió dublinesa de l'"Odissea" d'Homer, explica com va ser el dia de Bloom i descriu amb molt de detall com era el Dublin de principi del segle XX, fins al punt que Joyce va dir que si un dia haguessin de reconstruir la ciutat des de zero ho podrien fer a partir del seu llibre.

De fet, encara hi ha pubs o comerços que apareixen a “Ulysses” que continuen oberts, com el North Star Hotel a Amiens Street (Dublin 1) o la farmàcia Sweny, a Lincoln Place (Dublin 2), que ja no és una farmàcia però que en conserva l'estètica, a banda de vendre les pastilles de sabó de llimona que apareixen a la novel·la. D'altra banda, l'empresa salsitxera Olhausen va tancar ara fa uns quatre anys.

Durant el Bloomsday es duen a terme un bon grapat d'activitats relacionades amb els passatges d'“Ulysses” com esmorzar vísceres d'animals (com feia Bloom), fer un bany matinal a la piscina natural Forty Foot de Sandycove (com el personatge Buck Mulligan al primer capítol) o fer un volt pel centre de Dublin amb vestits de l'època.

La tria d'aquest dia concret per part de Joyce no va ser a l'atzar i és que va ser el 16 de juny del 1904 quan va conèixer la que seria la seva dona, Nora Barnacle, originària de Galway. Barnacle vol dir percebe i el pare de Joyce, amb una fina ironia irlandesa marca de la casa, va fer una broma fàcil dient que aquella dona no es desenganxaria mai del seu fill. El novel·lista va viure gran part de la seva vida a l'estranger, principalment a Zuric i París i també a Trieste (actual Itàlia però en aquella època part de l'Imperi Austro-hongarès).

De fa uns dies que hi ha hagut activitats programades per diversos llocs de Dublin però avui és el plat fort, essent els dos centres neuràlgics de la jornada el James Joyce Centre a North Great George's Street (Dublin 1) i la Martello Tower de Sandycove, on hi ha un museu dedicat a l'escriptor. 

URL curta: bit.ly/1WO3c0R

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt