No plou per Sant Swithin i s’evita així 40 dies de pluja

No plou per Sant Swithin i s’evita així 40 dies de pluja Sol radiant el dia de Sant Swithin / Disseny: Liffey

Diu la llegenda que si plou per Sant Swithin, el 15 de juliol, també plourà durant els 40 dies i les 40 nits posteriors; bàsicament, que s'haurà acabat l'estiu que, d'altra banda, al calendari celta acaba el 31 de juliol. Si es compleix la llegenda, enguany Irlanda no patirà el càstig perquè ahir va ser un dia força assolellat amb temperatures màximes d'entre 16 i 19 graus. Tanmateix, hi ha dades meteorològiques des del 1861 i Sant Swithin no sempre ha aplicat al peu de la lletra la seva llegenda.

Sant Swithin va ser bisbe de Winchester (Anglaterra) i va morir l'any 862. Quan era al seu llit de mort va demanar de ser enterrat a la banda nord de la catedral de la ciutat perquè d'aquesta manera la dolça pluja cauria sobre la seva tomba. Així va ser en un primer moment però al cap d'uns anys, més concretament el 15 de juliol del 971, els monjos van pensar que aquell no era el lloc més adequat i van traslladar el cos a un santuari dedicat a ell dins de la catedral. La llegenda diu que va ploure intensament durant 40 dies i 40 nits, fet que va ser atribuït al malestar generat al bisbe.

Pel que fa a la previsió per als dies vinents, Met Éireann ha anunciat pluja torrencial, temperatures màximes de 16 graus i vent fort per avui. Per a la resta de la setmana farà un temps típicament irlandès, és a dir, ullades de sol i ruixats dispersos amb temperatures que no superaran els 18 o 19 graus. En resum, que potser no hi haurà càstig de 40 dies i 40 nits de pluja sinó que una mica menys... 37 o 38?

Torna a dalt