La farmàcia del sabó de llimona d'Ulysses en perill

La farmàcia del sabó de llimona d'Ulysses en perill L'antiga farmàcia Sweny a Lincoln Place, Dublin 2 / Foto: Liffey

A Dublin encara existeixen establiments comercials, ja sigui botigues, pubs o hotels, que apareixen a la novel·la de James Joyce, Ulysses, essent un d'aquests exemples l'antiga farmàcia Sweny, situada a Lincoln Place (Dublin 2) de fa més de 150 anys (l'any 1847 hi va obrir un consultori mèdic), el lloc on el personatge Leopold Bloom va comprar una pastilla de sabó fet amb essències de llimona, que encara venen i que es pot veure a l'aparador.

Tot i que l'exterior de l'establiment conserva tots els elements d'una farmàcia, ara ja no ho és i s'ha convertit en un local administrat per uns voluntaris amants de la literatura joyciana que funciona com un museu i on s'hi fan lectures diàries d'obres de l'escriptor. A banda de les donacions privades, aquesta entitat sense afany lucratiu es finança gràcies a la venda de llibres de segona mà i de pastilles de sabó de llimona.

Tanmateix, l'ajuntament de Dublin veu aquesta activitat com un negoci i el mes passat va enviar un pèrit perquè fes un valoració del local i determinés el cànon comercial a pagar, que finalment ha quedat fixat en els 4.000 euros anuals. Segons els voluntaris, aquest import no és assumible i és per això que han apel·lat la decisió municipal; en cas de no reeixir hauran de tancar.

Font: RTÉ

URL curta: ves.cat/louO

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

 

Torna a dalt