Demanen tancar l'obsolet Consell de la Censura

Demanen tancar l'obsolet Consell de la Censura James Joyce, un dels primers damnificats del CPB / Foto: Liffey

En una altra època, quan la vida dels irlandesos es regia estrictament per la moral catòlica, el Consell de la Censura de Publicacions (CPB, Censorship of Publications Board) tenia molta feina i va prohibir les obres de centenars d’autors com James Joyce, Graham Greene i Scott Fitzgerald, fins al punt que algú la va definir com la censura més ferotge del cantó occidental del Teló d’Acer.

Ara, el Fianna Fáil n’ha demanat la supressió perquè ja no té cap utilitat i com a mostra hi ha la xifra de publicacions que li han enviat des de l’any 2000 a fi de revisar-les: set. De fet, la majoria d’irlandesos no sabia ni que existia aquest organisme i el va descobrir quan, fa uns mesos, va ser notícia perquè algú els havia enviat una queixa sobre el to utilitzat al llibre “Laura”, que l’actual ministre de Justícia, Alan Shatter, va escriure a final dels vuitanta. Aprofitant la publicitat se’n va fer una nova edició però va ser un fiasco comercial.

El CPB va ser fundat l’any 1929 però s’ha vist superat per l’obertura en la mentalitat dels irlandesos i si això no fos suficient les noves tecnologies podrien evitar qualsevol tipus de prohibició. Actualment a Irlanda no hi cap llibre prohibit per motius d’indecència però n’hi ha vuit de relacionats amb l’avortament que sí que ho estan.

Font: Irish Independent

URL curta: ow.ly/XhTmt

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt