Windmill Lane, el bressol de l'escena musical irlandesa

Dublin és mundialment coneguda per la seva rica tradició literària i musical, però al barri de Ringsend, en una antiga zona industrial, hi ha un dels santuaris més emblemàtics de la música moderna: els Windmill Lane Recording Studios. Fundats l’any 1978 a Windmill Lane, aquests estudis no només han estat l’escenari de la creació de grans èxits musicals, sinó també un símbol cultural per als amants de la música arreu del món.
Tot i que molts artistes hi han deixat empremta, és difícil parlar dels Windmill Lane Studios sense esmentar U2 i és que la banda irlandesa més universal hi va enregistrar bona part dels seus primers treballs, incloent-hi Boy (1980) i discos cabdals de Bono i companyia com War i The Joshua Tree. La col·laboració entre U2 i el productor Steve Lillywhite va ajudar a consolidar el prestigi de l’estudi, convertint-lo en un punt de pelegrinatge per als fans.
Els murs de l’antiga ubicació del centre de gravació, a Windmill Lane, van acabar convertint-se en un mural de grafits i missatges dedicats a U2; tant és així que la façana es va conservar com a patrimoni emocional, fins i tot durant uns quants anys després que els estudis fossin traslladats a Ringsend Road, la seva ubicació actual, el 1990. Tanmateix, la febre immobiliària va arrasar-ho tot i avui, dels icònics estudis originals, ja no en queda res.
Tot i l'estreta associació amb U2, els Windmill Lane Studios han acollit una gran varietat d’estils musicals i artistes internacionals; en aquest sentit, els Rolling Stones, Van Morrison, Sinéad O’Connor, Ed Sheeran, Lady Gaga o The Cranberries són només alguns dels noms que han passat per les seves sales. D’altra banda, també han estat un centre important per a la gravació de bandes sonores, música per a videojocs i doblatge cinematogràfic.
L’estudi disposa d’equips de darrera generació, amb una combinació de tecnologia digital d’avantguarda i aparells analògics clàssics, cosa que el fa ideal tant per a gravacions contemporànies com per a projectes que cerquen una sonoritat més orgànica i càlida.
Amb el temps, els Windmill Lane Studios s’han convertit en un símbol de l’orgull cultural irlandès i d’ençà del 2020 s’hi ofereixen visites guiades que permeten al públic conèixer l’interior dels estudis, veure on s’han enregistrat àlbums mítics i entendre el procés de producció musical. Aquesta obertura al públic ha reforçat el vincle entre els ciutadans i un espai fins no fa gaire exclusiu per als artistes.
Així doncs, els Windmill Lane Studios són més que un lloc de gravació: són una part viva del patrimoni irlandès que es manté al dia tecnològicament i que s’adapta als nous reptes del món audiovisual, uns elements que fan que aquests estudis continuïn essent un referent internacional i una font d’inspiració per a les noves generacions de músics i creadors.