A Amiens Street, el clo gaelach s'avança per l'esquerra

A Amiens Street, el clo gaelach s'avança per l'esquerra La frase en clo gaelach al 55 d'Amiens Street / Foto: Liffey

El juliol del 2021, Malcolm Noonan, el llavors secretari d’Estat de Patrimoni, va anunciar una partida pressupostària de cinquanta mil euros per a restaurar la façana del número 55 d’Amiens Street (Dublin 1), que no és un edifici qualsevol i és que entre els anys 1908 i 1911 va ser un estanc de tabac regentat per Tom Clarke, un fervorós republicà que ja de ben jove va maquinar de mala manera contra els britànics i que va ser executat el tres de maig del 1916, a la Kilmainham Gaol, arran de la seva participació en els Fets de Pasqua.

Òbviament, el pas del temps ha esborrat qualsevol reminiscència de l’estanc de tabac de Clarke, tot i que, en principi, els cinquanta mil euros haurien de servir per a restaurar la vitrina, en què destacava un rètol que incloïa el nom de Clarke en gaèlic T. S. Ó Cléiriġ -de Thomas Séamus Ó’Cléiriġ-, escrit amb clo gaelach, és a dir, la grafia habitual que històricament s’ha emprat a l’hora d’escriure en irlandès, una llengua que en aquella època era prohibida; amb tot, Clarke -o Ó’Cléiriġ-, no va fer cas de la imposició lingüística anglesa.

D’altra banda, ja han passat quatre anys d’ençà de l’anunci de l’assignació de cinquanta mil euros, però la façana continua igual; entre els motius del retard hi ha l’habitual lentitud de l’administració pública a començar a fer coses, que l’empresa contractada per a fer la feina el 2023 se’n va desdir i darrerament, que hi ha hagut un problema d’okupes, que fa unes setmanes van acabar abandonant l’edifici després que un jutge així els ho ordenés, a demanda del Comú de Dublin, que l’any 2018 va comprar l’immoble per 630.000 euros amb l’objectiu de fer-hi un museu i un centre comunitari.

Curiosament, quan tothom esperava que d’aquí a un temps el T. S. Ó Cléiriġ escrit en clo gaelach tornaria a lluir a l’antic estanc, hi ha qui s’ha avançat per l’esquerra -al local del costat, també vacant i força deteriorat- i ha escrit Ní neart go cur le ċéile, un proverbi irlandès que vol dir que no hi ha força sense unitat, semblant al català la unió fa la força. En aquest cas, amb unitat o sense, esperem que els cinquanta mil euros facin el miracle i tornin l’esplendor al número 55 d’Amiens Street, homenatjant el republicà empedreït de Tom Clarke.

Torna a dalt