Guardó per al 14 Henrietta St, el museu dels tenements

Guardó per al 14 Henrietta St, el museu dels tenements El número 14 de Henrietta Street / Foto: Liffey

El Comú de Dublin ha rebut la Medalla de Plata per a la Conservació i la Restauració del RIAI (Royal Institute of the Architects of Ireland) pel seu projecte del número 14 de Henrietta Street, que va obrir al públic el 2018 com un museu d'història social que mostra la vida quotidiana de la north inner city dublinesa del 1877 fins a final dels anys setanta del segle passat, quan era un tenement, és a dir, un edifici on hom llogava habitacions, a les quals vivia tota una família. El museu també disposa de sales restaurades al soterrani, a la planta baixa i a la primera, que il·lustren com era la vida entre els segles XVIII i XX.

Aquest guardó, de gran prestigi, és atorgat a projectes de mèrit excepcional i té la particularitat que no s’atorga fins uns anys després de la seva finalització, atès que cal confirmar que la iniciativa és reeixida de manera perdurable, que en aquest cas, és una mostra de la qualitat de la conservació de l'edifici i de l'enfocament singular que ha fet el Comú per la interpretació de la història de la casa i de les famílies que hi van viure.

Els visitants del 14 Henrietta St poden caminar per les tres plantes de la casa i explorar la història de l'habitatge mentre experimenten i interactuen amb habitacions recreades de diferents períodes de temps. En aquest sentit, l’edifici va ser construït cap a l'any 1748 per Luke Gardiner, que va començar a traçar el carrer a final de la dècada de 1720.

Durant els primers cinquanta anys, la casa va ser ocupada per membres d'alt rang de l'elit governant a Irlanda, però a partir l'Acta d'Unió de la Gran Bretanya i Irlanda del 1801, el poder va desplaçar-se cap a Londres i l'edifici va quedar disponible, essent ocupat per un ampli ventall de professionals liberals. Amb tot, el 1876 van convertir-lo en un edifici de disset habitatges d'una, tres i quatre habitacions, on l’any 1911 vivien més de 100 persones. Els últims residents van abandonar la casa a finals dels anys setanta.

D’altra banda, segons Charles Duggan, del departament de Patrimoni municipal, aquest és el tercer gran premi d'arquitectura que s'atorga al projecte del número 14 de Henrietta Street, puix que l'any 2018 va guanyar dos premis RIAI, el de Millor projecte de conservació i el de Millor projecte global d’àmbit nacional, per la qual cosa Duggan afirma que la Medalla de Plata per a la Conservació és un reconeixement al treball del Comú per a salvar, restaurar i crear-hi el museu durant un període de deu anys en el marc del Pla de Conservació de Henrietta Street.

Torna a dalt