Concurs de vitrines en gaèlic per la Seachtain na Gaeilge

Concurs de vitrines en gaèlic per la Seachtain na Gaeilge Botiga amb rètol bilingüe a Harold's Cross, Dublin 8 / Liffey

El gener de l’any passat, el Comú de Dublin va endegar la iniciativa BÁC le Gaeilge, en què BÁC són les inicials de Dublin en llengua irlandesa -Baile Átha Cliath- i le gaeilge vol dir amb el gaèlic, bàsicament, Dublin amb el gaèlic. L’objectiu és de promocionar la llengua en el sector econòmic, sobretot al comerç i a la restauració, encoratjant-los a tenir petits detalls que donin visibilitat al gaèlic, com incloure’l en la senyalització, al web, a la publicitat i al menú. Amb tot, sembla que, per ara, la iniciativa no ha reeixit gaire llevat d’algunes heroiques excepcions.

És el cas de la gelateria Leamhain, situada al centre comercial de Saint Stephen’s Green i que l’estiu passat oferia un descompte del 10% a tot aquell que demanés el gelat en gaèlic, un repte que, la variada clientela de l’establiment, situat en un lloc amb molts passavolants, va acceptar de bon grat mirant de demanar el gelat as gaeilge, més per diversió que no pas pel descompte, tot i que, evidentment, el 10% era un incentiu per a deixar-se anar.

En aquest sentit, segons va explicar el propietari de la gelateria, Conor Sweney, a l’emissora de ràdio Newstalk, hi havia turistes forans que provaven sort i pares irlandesos que ensenyaven als seus fills més menuts com es demanava, alguns amb més gràcia i millor pronunciació que altres; en algun cas, fins i tot, agafaven confiança, s’engrescaven i encetaven converses curtes amb el seu cúpla focail, és a dir, les poques paraules que recordaven dels catorze anys que, d’alguna manera o altra, van mirar d’aprendre gaèlic a l’escola.

I ara, tretze mesos més tard, a fi de revifar el BÁC le Gaeilge i en el marc de la Setmana del Gaèlic -Seachtain na Gaeilge-, un esdeveniment que, paradoxalment, dura dues setmanes i mitja, del primer fins al disset de març, dia de Sant Patrici, els promotors de la iniciativa han convocat un concurs de vitrines -Comórtas na bhFuinneog- en què els establiments participants hauran de guarnir els vidres exteriors amb rètols en gaèlic. S’haurà d’enviar una foto abans del 15 de març i s’anunciarà els guanyadors l’endemà; els premis: la medalla d’or seran 300 euros, la de plata, 200, i la de bronze, 100.

Torna a dalt