Boom turístic a Achill Island gràcies als tres Globus d’Or
Els tres Globus d’Or aconseguits pel film The Banshees* of Inisherin aquest dimarts passat al Beverly Hilton de Los Angeles són un molt bon indicador de cara als Oscars, que celebraran la seva cerimònia d’entrega de premis el dotze de març vinent. I com d’habitud, quan una pel·lícula triomfa, el lloc on es va filmar esdevé un punt d’atracció turística, sobretot si hi ha paisatges idíl·lics com és el cas d’aquesta tragicomèdia escrita, dirigida i coproduïda pel britànico-irlandès Martin McDonagh, que va gravar-se durant sis setmanes de la segona meitat de l’any passat a Achill Island.
De fet, segons expliquen des de l’oficina de turisme d’aquesta illa del comtat de Mayo, que té 148 quilòmetres quadrats i a la qual s’accedeix mitjançant el Michael Davitt Bridge, les consultes han augmentat de manera ben notòria, tant les fetes des d’Irlanda com des d’ultramar, per la qual cosa, enguany no hi ha hagut l’habitual ensopiment d’aquesta època. En aquest sentit, Chris McCarthy, director d’Achill Tourism, espera que hi hagi encara més sort als Oscars, assegurant que pot passar qualsevol cosa, però que, per ara, ja han estat força afortunats; amb tot, un triomf a Hollywood podria provocar un boom turístic a l’illa.
Tornant a The Banshees of Inisherin, un topònim que no existeix -tot i que Inis vol dir illa en gaèlic-, una mica a l’estil de Craggy Island, l’illa de nom inventat que apareix a la mítica sèrie Father Ted, la filmació, a banda de fer publicitat d’Achill, també va deixar un milió i mig d’euros a l’economia local, que va anar molt bé després de la crisi turística generada per la pandèmia i els confinaments. A més, alguns habitants d’Achill van fer d’extres i els qui han ofert el seu testimoni a la televisió pública RTÉ han lloat l’amabilitat i la proximitat de l’equip de filmació i del repartiment -marcadament irlandès- amb actors com Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon o Barry Keoghan.
Així doncs, Achill Island podria seguir els passos de Portmagee, al comtat de Kerry, que és el lloc des d’on surten les barques que transporten turistes cap a Skellig Michael, un illot deshabitat i de difícil accés situat a uns tretze quilòmetres de la costa, que va ser popularitzat per haver estat l’escenari d’alguns passatges de la Guerra de les Galàxies, més concretament de les entregues El Despertar de la Força i El Darrer Jedi.
De fet, a Portmagee, fins i tot s’hi celebra un festival temàtic relacionat amb la pel·lícula, amb hordes de fans de la saga deambulant pels carrers de la població abillats de Darth Vader o de Chewbacca; evidentment, la trobada es fa al voltant del quatre de maig, May the Fourth, que en anglès sona gairebé igual que May the Force [be with you], és a dir, la mítica frase que diuen alguns dels seus personatges: Que la Força [t’acompanyi].
Font addicional: RTÉ
*Una banshee és un personatge de la sempre tenebrosa mitologia celta i prové de la família de les fades, essent la més fosca de totes elles. Pot aparèixer en forma de dona jove i bonica o de vella repugnant; la seva cara sempre és pàl·lida com la mort i el cabell, a vegades és negre com la nit i d'altres, ros com el sol. Només és visible per als habitants d’Irlanda i els estrangers tan sols poden sentir-la; la part més macabra del personatge és que quan una persona sent una banshee, sap que la seva fi s'apropa i els dies que li resten de vida es poden saber pels crits de la fada: cada crit és un dia de vida i si només en fa un, significa que morirà aquella mateixa nit. Font: Viquipèdia.