3.5 km netejats a la biblioteca vella del Trinity College

3.5 km netejats a la biblioteca vella del Trinity College La Biblioteca Vella del Trinity College / Foto: Diliff (Wikipedia)

Una de les imatges més icòniques de Dublin és, sens dubte, la biblioteca vella del Trinity College, construïda el segle XVIII i coneguda com The Old Library, que amb els aproximadament 350.000 llibres -inclòs el famós Llibre de Kells- i uns 700.000 documents allotjats a les seves prestatgeries, si es col·loquessin un darrere l’altre, s’assoliria una longitud de deu quilòmetres i mig. De tota manera, com en molts altres llocs, de tant en tant s’ha de netejar i això és el que ha hagut de fer el Trinity amb la seva emblemàtica biblioteca.

Òbviament, tenint en compte la quantitat de llibres que hi ha i el fet que alguns dels prestatges estan a uns quants metres d’altura, aquesta tasca titànica no es fa d’un dia per l’altra sinó que requereix uns mesos de feina. En aquest sentit, en el marc de l’ambiciós projecte de renovació endegat la passada primavera, cinquanta bibliotecaris, amb l’ajuda de vint-i-cinc assistents, han anat retirant, un a un, els llibres dels prestatges. I ara són al punt quilomètric 3,5, és a dir, que ja han fet un 32% del recorregut i que manquen set quilòmetres per arribar al final.

Cada llibre retirat es neteja curosament mitjançant una aspiradora especial que li treu la pols acumulada -en alguns casos, potser, durant més d’un segle-, se’l mesura i se li posa una etiqueta electrònica que l’enllaça amb el catàleg virtual de la biblioteca. Un cop passat aquest procés, es col·loca en un magatzem on es controla la temperatura i la humitat de manera permanent a fi que els llibres es conservin en un estat idoni.

Aquest ambiciós pla de renovació es basarà en el millor disseny i tecnologia del segle XXI per tal de salvaguardar l'edifici de la vella biblioteca i conservar les seves precioses col·leccions per a les generacions futures, atès que, a banda de netejar els llibres, el projecte també inclou millores físiques i ambientals que havien esdevingut urgents i que han estat dissenyades pel despatx d’arquitectura Heneghan Peng.

Torna a dalt