Cap de setmana de terror amb el Bram Stoker Festival
Dilluns vinent és Halloween i ja fa dies que moltes cases d’Irlanda estan engalanades amb tota mena de parafernàlia relacionada amb aquesta festivitat, que és d’origen celta, però que ha estat popularitzada mundialment gràcies a la mercantilització que se n’ha fet als Estats Units. El nivell de decoració varia segons la casa: n’hi ha que són discretes i d’altres que omplen la façana amb tota mena d’objectes que, molt probablement, atrauran les hordes de trick-or-treaters que dilluns deambularan amunt i avall trucant a cada porta i repetint, una vegada rere l’altra, paga o plora, en bona part dels casos rebent el pagament en forma de caramels.
De tota manera, a Dublin, Halloween ja vindrà escalfat per un cap de setmana terrorífic i és que de divendres a dilluns se celebrarà una nova edició del Bram Stoker Festival, un esdeveniment inspirat en l’escriptor dublinès homònim, autor de la novel·la Dràcula en què s'explica la història d'un comte de Transsilvània molt amant de xuclar sang, com els mosquits.
Aquest festival ja ha esdevingut una cita habitual de l’escena cultural dublinesa, amb grans espectacles a l’aire lliure, experiències íntimes en llocs sagrats, estrenes mundials de noves versions dels clàssics del cinema de terror, produccions de teatre, circ nocturn en boscos foscos i amb aspecte amenaçant, comèdia en discoteques, conjunts corals en biblioteques a les fosques, excursions gastronòmiques on els participants sopen plats de menús personalitzats i banquets elaborats en criptes sagrades.
Tot aquest ambient de terror generat per Stoker podria explicar-se pel fet que l’escriptor havia estat un nen molt malaltís, passant llargues temporades al llit, temps durant el qual la seva mare, originària del comtat d'Sligo, li explicava tota mena d'històries macabres en què els temes principals eren els poders sobrenaturals, les malalties més letals i la mort. I si amb tot això no n’hi hagués prou, el 1882, Stoker va mirar de salvar un home que s’ofegava al riu Tàmesi, a Londres, que va acabar morint.
Curiosament, la novel·la Dràcula, que l'escriptor dublinès va escriure durant la seva estada a la capital britànica, va seguir els mateixos passos que la festa de Hallooween, és a dir, que va haver de rebre l'empenteta comercial des de l'altra banda de l'Atlàntic. En aquest sentit, tot i la bona crítica rebuda pel llibre quan va publicar-se per primera vegada el maig de l'any 1897, la popularitat no li va arribar fins al 1931, quan es va estrenar la pel·lícula basada en la novel·la i que tenia l'actor Bela Lugosi de protagonista.