El Comú continua batallant contra els murals il·legals

El Comú continua batallant contra els murals il·legals El mural Horseboy, al barri d'Smithfield (Dublin 7) / Foto: Liffey

Durant els darrers anys en algunes parets de Dublin han aparegut murals pintats per artistes professionals que, tot i fer molta patxoca i ser de qualitat, requereixen un permís municipal, que s’ha d’obtenir mitjançant un procés de sol·licitud en què s’ha de mostrar el disseny de l’obra a fi que tant veïns com tècnics municipals determinin si el mural és adient, és a dir, que encaixa visualment amb la fesomia de l’entorn i no genera cap molèstia als qui el vegin.

Amb tot, el Comú de Dublin té una política de tolerància zero amb els murals erigits sense tenir el permís corresponent i vol que es respecti la llei al peu de la lletra independentment que la il·legalitat sigui art, per la qual cosa té endegades diverses batalles judicials en aquest camp. I el darrer cas és l’obra que l’artista mexicana Kathrina Rupit ha pintat a Aungier Street, amb una llargada de divuit metres i una altura de dotze, que il·lustra una figura femenina medieval, però que a la mà, en lloc de tenir una espasa hi té un llibre.

A més, l’acció no ha estat duta a terme de manera personal i d’amagatotis sinó que ha estat patrocinada per la casa Grace O’Malley, que produeix whiskey. Heather Clancy, directora de Marca de la destil·leria, ha afirmat que sabien que el mural no tenia cap autorització, però que valia la pena córrer el risc a fi d’ajudar el sector de l’art, que amb els dos anys de pandèmia no ho ha passat gens bé.

Rupit forma part de Subset, un col·lectiu artístic que té diversos fronts oberts amb el Comú, com el mural que hi ha a Portobello dedicat al científic David Attenborough o el Horseboy d’Smithfield (foto); en aquest segon cas, ja fa més de dos anys i mig que les autoritats municipals van emetre l’ordre d’esborrament, però sembla que el llogater de la casa on hi ha el mural del noi pujat a cavall no baixa del burro.

D’altra banda, el Comú s’ha defensat afirmant que els murals necessiten un permís, però que ha treballat amb artistes, inclosos els de Subset, amb l’objectiu de facilitar-los indrets on poder dur a terme les seves obres, assegurant que l’any passat va autoritzar trenta-cinc sol·licituds.

Font: RTÉ

Torna a dalt