An Post emet segells pels cent anys de la joyciana Ulisses

An Post emet segells pels cent anys de la joyciana Ulisses Els dos segells commemoratius d'Ulisses / Foto: @Failte_Ireland

El dos de febrer vinent farà cent anys que es va publicar Ulisses, la novel·la escrita per James Joyce que és considerada per molts com una de les obres mestres de la literatura universal, tot i que molt probablement també deu ser l’obra que més gent ha començat, però no acabat i és que la narració és un garbuix inacabable de descripcions caòtiques i sense connexió que fan que molts ho deixin estar perquè no entenen res. Inicialment, les històries d’Ulisses s’havien publicat per separat durant gairebé tres anys al diari nord-americà The Little Review, però el dos de febrer del 1922 va publicar-se la novel·la sencera.

La data no va ser triada a l’atzar sinó que coincideix amb el quarantè aniversari de Joyce, a qui agradava molt agafar dates assenyalades de la seva vida personal i que també ho fossin a les seves obres; en aquest sentit, a Ulisses explica el periple de Leopold Bloom i companyia per Dublin i rodalia el setze de juny del 1904, que havia estat el dia en què Joyce va conèixer la que seria la seva dona, Nora Barnacle, de qui no se separaria mai més, confirmant així la broma feta pel pare de l’escriptor amb el cognom de la seva jove, que vol dir percebe o peu de cabra, un crustaci que viu arrapat a les roques, assegurant que aquella dona no es desenganxaria mai del seu fill.

I com no podia ser de cap altra manera, An Post, que sempre aprofita aniversaris de tota mena per a emetre segells commemoratius, ha anunciat que els cent anys d’Ulisses no seran cap excepció. L’emissió es compon de dos segells (fotos a sota), un d’1,10 euros, el preu d’una carta de correu ordinari per a tot Irlanda, i un altre de dos euros, vàlid per a Europa. Els segells han estat dissenyats per The Stone Twins, uns irlandesos amb estudi a Amsterdam.

Cada un dels dos segells té nou franges, és a dir, que en total en sumen divuit, que són el nombre de capítols d’Ulisses, que divideixen les dues fotos fetes per JJ Clarke, un fotògraf originari de Castleblayney (Comtat de Monaghan) que va retratar el principi del segle XX a la capital irlandesa quan, entre 1897 i el 1904, hi va estudiar medicina; en el cas dels segells d’Ulisses, una de les fotos és dels números 14-18 d’Ormond Quay Lower i l’altra és dels South Quays, ambdues a tocar del Liffey. El disseny és desafiant, inesperat, modern i gens ortodox, és a dir, totes les característiques que hom esperaria de Joyce.

Podeu comprar-ne AQUÍ.

 

Torna a dalt