Lectura maratoniana d'Ulisses pel Bloomsday pandèmic

Lectura maratoniana d'Ulisses pel Bloomsday pandèmic Cal Sweny, antiga farmàcia a Lincoln Place, Dublin 2 / Foto: Liffey

Cada setze de juny, els joycians d’arreu del món celebren el Bloomsday, el dia de 1904 en què transcorre la novel·la Ulisses, la versió dublinesa de l’Odissea d’Homer on Joyce explica el periple de diversos personatges per la capital irlandesa i rodalia, sobretot el del personatge principal, l’excèntric Leopold Bloom, que dóna nom al dia, i en menor mesura de Molly Bloom i del grillat Stephen Dedalus.

El fet que Joyce triés el setze de juny del 1904 no va ser una decisió a l’atzar sinó que va ser el dia que va conèixer la que posteriorment seria la seva dona, Nora Barnacle, de Galway; Barnacle vol dir percebe -o peu de cabra-, un crustaci que viu enganxat a les roques, i això va ser aprofitat pel pare de Joyce que, d’una manera molt sarcàstica al més pur estil irlandès, va assegurar que aquella dona no es desenganxaria mai del seu fill, fet que al final va ser veritat perquè van passar junts la resta de les seves vides vivint bona part del temps a ciutats de l’estranger com Trieste, París o Zuric.

Així doncs, durant el Bloomsday es recreen diversos passatges de l’obra, com un bany matinal a la piscina natural Forty Foot de Sandycove (sud de Dublin) emulant el personatge Buck Mulligan o esmorzant ronyó de porc o peus d’ovella, com feia Bloom, que comprava a ca l’Olhausen de Talbot Street (Dublin 1). També hi ha un passeig amb cotxes d’època -en què els participants van abillats amb roba a l’estil de principi del segle XX- i lectures col·lectives.

Tanmateix, en temps de pandèmia, els joycians del món han hagut de repensar la celebració donades les estrictes restriccions imperants, sobretot amb relació a mantenir una distància mínima de dos metres, i uns que han decidit de superar els inconvenients són els de cal Sweny, l’antiga farmàcia on Bloom va comprar una pastilla de sabó amb essència de llimona i que ara gestiona un grup de voluntaris com a centre de difusió de l’obra de Joyce.

En aquest sentit, cal Sweny ha organitzat una lectura maratoniana d’Ulisses que està previst que duri unes trenta-sis hores; evidentment, l’acte no serà presencial sinó virtual, més concretament mitjançant la plataforma Zoom, de la qual se n’ha disparat l’ús d’ençà de l’inici del confinament. Els organitzadors han explicat que l’objectiu és de començar el dia quinze a les deu del matí i mirar d’acabar cap a les deu del vespre del dia setze, com a final de festa del Bloomsday; trenta-sis hores en total.

De fet, ja fa setmanes que les lectures que abans es feien a l’antiga farmàcia localitzada a Lincoln Place (Dublin 2) es fan d’una manera molt reeixida via Zoom, per la qual cosa, els organitzadors ja tenen un rodatge amb aquesta tecnologia; amb tot, si volen mantenir la flama encesa durant trenta-sis hores, necessitaran molts voluntaris, que es rellevaran llegint fragments del llibre, i és per això que han convidat tothom a participar-hi i a llegir Ulisses asseguts còmodament al sofà de casa. I si ho fan abillats amb roba d’època, millor.

D’altra banda, per als qui només vulguin escoltar, es podrà fer un seguiment en directe via Facebook; això permetrà que molta gent pugui conèixer aquesta obra mestra de la literatura universal sense haver de llegir-la i és que la prosa farragosa i errant d’Ulisses -les darreres quaranta-cinc pàgines sense cap mena de puntuació- fa que molts lectors perdin la paciència i acabin desistint.

Més informació AQUÍ.

Torna a dalt