Tres dies de portes obertes però amb alguna de tancada
Aquest cap de setmana, de divendres a diumenge, l’Irish Architecture Foundation organtitza l’Open House Dublin, una iniciativa anual que té l’objectiu de mostrar el patrimoni arquitectònic de la capital i rodalia permetent l’accés a edificis o algunes zones d’aquests immobles en què habitualment hi ha la porta tancada. A l’Open House també hi ha espais oberts, com parcs i jardins, on es fa una visita guiada en què s’expliquen detalls de l’indret no gaire coneguts per bona part dels dublinesos.
La iniciativa ha anat afegint edificis cada any i a l’edició 2019 ja n’hi ha 155, amb un ampli ventall de participants, incloent-hi cases antigues al mig de la ciutat, residències d’ambaixadors, societats professionals, moderns apartaments acabats de construir i amb un disseny molt fashion, escoles, la Casa del President -coneguda com l’Áras, que vol dir casa en gaèlic-, departaments del govern i agències estatals, estacions de transport públic, biblioteques, esglésies, hospitals i empreses privades. Podeu veure tota la llista AQUÍ.
De tota manera, sembla que del darrer grup, el de les empreses privades, n’hi ha que han començat a retirar-se de la iniciativa a fi d’evitar incidents amb grups d’activistes que aprofiten que la porta és oberta de bat a bat per a fer reivindicacions contra l’activitat econòmica de l’empresa en qüestió.
En aquest sentit, l’any passat, unes cinquanta persones de Take Back the City, un col·lectiu que denuncia la crisi dels sense sostre derivada de la manca d’habitatge a la ciutat, van anar a les oficines d’Airbnb, que participava a l’Open House, però a mitja visita, quan el guia explicava els detalls de l’edifici, van plantar-se al mig del vestíbul i van desplegar una pancarta en què acusaven Airbnb i el seu model d’allotjament de ser un dels responsables de la crisi d’habitatge.
I enguany, amb el grup Extinction Rebellion fent la ronda diària per la ciutat, amb marxes lentes pel centre a fi d’entorpir el trànsit i així castigar els conductors emissors de fum, anant a grans magatzems -tant de cars com el Brown Thomas com de barats com el Penneys- a denunciar la contaminació generada per la fabricació i distribució de productes tèxtils en països molt llunyans, n’hi ha uns que han dit que no obriran la porta.
És el cas d’Airbnb, òbviament, que amb l’experiència de l’any passat ja en van tenir prou, però també del Parlament, a Kildare Street (Dublin 2), i és que durant els darrers dies hi ha hagut cert acarnissament dels d’Extinction Rebellion amb aquesta institució, amb protestes davant de la porta d’accés que fins i tot, com va passar dijous al vespre, va blocar la sortida d’uns vint diputats. Així doncs, els responsables de la Leinster House han anunciat que, a fi d’evitar incidents, enguany faran un Closed House.