Només 18 queixes per mala classificació de pel·lícules

Només 18 queixes per mala classificació de pel·lícules Placa a l'exterior de l'IFCO, a Smithfield, Dublin 7 / Foto: Liffey

L’administració pública irlandesa té departaments i agències per a tots els gustos i en el segon cas, el ventall és ben ampli, amb una gran quantitat de quangos, nom que rep una agència pública farcida de treballadors amb l’únic mèrit de tenir el carnet d’algun partit polític o ser familiar, amic, conegut o saludat d’algú amb responsabilitats al govern; tanmateix, també hi ha agències que fan la seva funció diligentment, tot i que algunes tenen noms ben estranys.

És el cas de l’Irish Film Classification Office (IFCO) que, amb noranta-sis anys d’història, és una de les agències més veteranes de l’Estat, això sí, ara fa onze anys va canviar de nom perquè Irish Film Censors Office, sobretot Censors (censuradors), recordaven temps foscos del passat en què es retallava o es prohibia a tort i a dret.

Amb tot, l’IFCO continua la seva vella tasca de control i s’encarrega de classificar material audiovisual, com pel·lícules, sèries, documentaris o videojocs de venda al públic, basant-se en el seu contingut; en aquest sentit, hi ha sis nivells, il·lustrats amb lletres, números i colors (a sota), que van del “per a tots els públics” fins al “per als qui tinguin de 18 anys en amunt”, que s’anuncia mitjançant un cercle vermell amb el número 18, res a veure amb els dos rombes d’antany.

En el report anual per al 2018 publicat ahir, l’IFCO revela que durant l’any passat va certificar i classificar 448 pel·lícules, 2.621 treballs audiovisuals i 36 videojocs i sembla que es va fer una bona feina, o potser la gent no hi para atenció, perquè només va rebre divuit queixes, sis de les quals relacionades amb la comèdia “Show Dogs”, classificada com a PG, és a dir, per a un públic de vuit anys en amunt. Curiosament, dues de les queixes amb relació a aquesta comèdia van ser fetes per persones que no l’havien visionada.

A més, a partir d’ara la informació està disponible al web de l’IFCO, on s’inclouen detalls com el gènere i si hi ha violència,  llenguatge barroer, drogues, sexe o nuesa. La llei atorga un gran poder a l’IFCO atès que les seves decisions s’han de complir, malgrat que es poden recórrer a la Classification of Films Appeal Board, i fins i tot té potestat per a prohibir, o censurar, la distribució o projecció de material.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt