El govern no és capaç de parlar gaèlic ni un dia

El govern no és capaç de parlar gaèlic ni un dia Reunió del govern irlandès / Foto: Merrion Street

De l'1 al 17 de març se celebra la “Seachtain na Gaeilge” (la Setmana del Gaèlic, tot i que dura més de dues setmanes), que pretén promure l'ús de la llengua autòctona mitjançant actes en tots els àmbits de la vida diària. De cara a la galeria també s'hi apunta el Parlament que, un dia a l'any, anuncia que el debat entre diputats serà en gaèlic malgrat que a l'hora de la veritat sorgeixen unes mancances d'escàndol. De tota manera s'hi pot parlar gaèlic qualsevol dia de l'any, tot i que gairebé ningú no ho fa.

Enguany el debat ha coincidit amb la tradicional desbandada ministerial de Saint Patrick's en uns viatges eufemísticament anomenats “missions comercials” arreu del món però que en alguns casos fan la impressió de ser unes vacances amb totes les despeses pagades pel sofert contribuent i això ha reduït la probabilitat que algú del govern pogués respondre en gaèlic.

L'únic que va quedar-se de guàrdia com a representant del govern va ser Richard Bruton, ministre d'Ocupació, Empresa i Innovació, que va disculpar-se per no constestar en irlandès adduint que no dominava suficientment la llengua per a respondre d'una manera acurada, fet que li va suposar rebre crítiques (en gaèlic) per part dels qui sí que la parlen amb fluïdesa.

Aengus Ó Snodaigh, diputat del Sinn Féin, va ser un dels més incisius i va retreure al ministre Bruton que el govern no pogués repondre en gaèlic ni el dia que s'acorda  de fer-ho en aquesta llengua. Ó Snodaigh també va titllar d'insultant el fet que Jimmy Deenihan, ministre de la Gaeltacht, no sàpiga parlar gaèlic afirmant que no era culpa de Deenihan sinó del govern de nomenar-lo ministre.

Font: Irish Times

URL curta: ves.cat/jsPG

Torna a dalt