Milers de persones exigeixen poder viure en gaèlic

Milers de persones exigeixen poder viure en gaèlic Representants de la neo-gaeltacht de Carn Tóchair (Derry) / Foto: Liffey

El Lá Mór na Gaeilge (Gran Dia del Gaèlic) va aplegar ahir a la tarda pel centre de Dublin entre 5.000 i 10.000 persones, segons les fonts, xifra que es pot considerar un èxit de participació si hom té en compte que a Irlanda manifestar-se al carrer és una cosa poc habitual i és que la gent prefereix queixar-se via smartphone a Twitter o als diaris digitals des de la comoditat del sofà de casa. Els participants van arribar d'arreu del territori i hi havia representades associacions i moltes gaelscoileanna (plural de gaelscoil, escola on s'ensenya en gaèlic).

El motiu principal de la manifestació d'ahir era d'exigir al govern el compliment de la Llei de Llengües, que diu que els parlants de gaèlic (els “gaeilgeoirí”) tenen dret a ser atesos en aquesta llengua en les seves gestions amb l'administració pública. Actualment això no només no es compleix en els departaments o agències estatals situades arreu del territori sinó tampoc a les de les gaeltachtaí on, en principi, tots els funcionaris haurien de saber parlar gaèlic.

Julian de Spáinn, secretari general de l'entitat Conradh na Gaeilge, organitzadora de l'acte, va afirmar que als gaeilgeoirí se'ls ha acabat la paciència amb la manera com són tractats per l'Estat i que continuaran fent campanya entre els representants polítics fins a assolir la igualtat de drets. Per diumenge vinent hi ha un acte programat a Connemara i el 12 d'abril serà el torn de Belfast puix que en aquest tema el govern nord-irlandès, per difícil que sembli, és encara pitjor que el de Dublin.

Tot i que no era el tema de la manifestació, el debat real que hauria de desencallar el poc ús del gaèlic és la manera com s'ensenya a les escoles i és que en lloc d'utilitzar-se el mateix mètode que a la majoria de llengües, és a dir, que els estudiants puguin parlar-lo fluidament en situacions quotidianes, l'ensenyança del gaèlic es basa en passar-se 14 anys memoritzant poesia i cançons que, en el dia a dia, no serveixen de res i que són oblidats al cap de poc temps.

URL curta: ves.cat/i7jw

Torna a dalt