La policia nord-irlandesa anirà a classe de gaèlic

La policia nord-irlandesa anirà a classe de gaèlic Cotxe antidisturbis del PSNI / Foto: Wikipedia editada pel Liffey

Carál Ní Chuilín, ministra nord-irlandesa de cultura, ha engegat una iniciativa que pretén fer augmentar el nombre de parlants de gaèlic en 1.000 persones d’aquí al 2015, sobretot entre aquells que tenen un contacte més directe i de servei a la comunitat com pot ser la policia coneguda com a PSNI (Police Service Northern Ireland).

El programa s’anomena Liofa, que vol dir “persona que domina un idioma” en gaèlic, i hauria de despolititzar la llengua tot convertint-la en un element de riquesa que pertanyi a tothom. Històricament ha estat vista com un patrimoni exclusiu dels catòlics i això ha creat unes barreres que han separat les dues comunitats majoritàries a Irlanda del Nord.

De moment ja hi ha uns 150 agents de la policia que han mostrat el seu interès així com també alguns membres de diverses entitats esportives, uns per aprendre la llengua des de zero i d’altres per refrescar els seus limitats i/o oblidats coneixements que van aprendre a l’escola fa molts anys.

No és la primera vegada que la policia fa cursos de gaèlic però sembla ser que aquesta vegada s’ho pendran més seriosament, sobretot perquè el fet de parlar la llengua milloraria molt la imatge que arrossega el PSNI de l’època en què s’anomenava RUC (Royal Ulster Constabulary) i tenia una actitud totalment probritànica.

Durant les darreres setmanes han aparegut notícies força curioses relacionades amb el tema del gaèlic a Irlanda del Nord i és que estudiar aquesta llengua s’ha posat de moda entre els unionistes en el que es considera un intent de formar una comunitat que comparteixi els seus actius en lloc de apropiar-se’ls de manera sectària i fer-ne bandera.

Font: The Journal.ie 

Torna a dalt