Augmenta l’interès per aprendre gaèlic a East Belfast

Augmenta l’interès per aprendre gaèlic a East Belfast Classe de gaèlic a Belfast / Foto: Turas via Twitter

Ja fa deu anys que va començar el Turas Irish Language Project a East Belfast, un feu protestant de la capital nord-irlandesa, i si bé al principi la cosa va engegar al ralentí arran de l’associació que molts fan de la llengua irlandesa amb el moviment republicà, ara sembla que alguns protestants, lleialistes i unionistes han decidit de fer el pas i s’han inscrit als cursos organitzats per Turas, fins al punt de ser un dels centres d’ensenyament de gaèlic més importants de la ciutat amb tres-cents alumnes cada any, una xifra que, segons Linda Ervine, fundadora del projecte, no para de créixer.

De fet, Ervine va començar la seva relació amb el gaèlic l’any 2011 gràcies a un curs de sis setmanes en el marc d’un grup de dones d’ambdues comunitats que en aquell moment tenien interessos ben diferents i alhora sorprenents. En aquest sentit, segons explica Ervine, les dones protestants estaven intrigades amb això del gaèlic perquè mai havien tingut l’oportunitat d’aprendre’l; per contra, les dones catòliques estaven molt més interessades en les noces reials entre Guillem d’Anglaterra i Kate Middleton i de com seria el vestit de núvia.

Ervine, que es declara Éireannach ach fós Briotánach (irlandesa, però alhora britànica), recorda que quan va iniciar el projecte Turas es va trobar amb dues actituds molt diferenciades: alguns que volien involucrar-s’hi sense dubtar-ho i altres que van dir-li que s’equivocava; tanmateix, amb el temps, gent d’aquest segon grup ha canviat de parer i han començat a aprendre gaèlic, després s’han fet voluntaris i han acabat sent bons amics.

D’altra banda, Ervine també ha creat una escola bressol, anomenada Na Seolta (Les Veles), en què la llengua vehicular és el gaèlic, essent la primera d’aquestes característiques a East Belfast. Per ara hi ha quinze infants i per al curs vinent ja se n’han inscrit vint-i-dos; l’únic problema és que hauran de trobar un nou emplaçament perquè del lloc compartit on són ara hauran d’anar-se’n a final de juny.

Font: Newstalk

 

Torna a dalt