Les eleccions locals revifen la polèmica Dingle Dangle

Les eleccions locals revifen la polèmica Dingle Dangle Acció de la Brigada Dingle Dangle fa uns anys / Foto: Wikipedia

Semblava que el debat sobre el topònim de la població de la gaeltacht del comtat de Kerry coneguda en anglès com a Dingle s’havia acabat fa uns anys però ara podria revifar perquè la circumscripció per a les eleccions locals del mes de maig vinent, amb tres cadires en joc, ha estat anomenada An Daingean, un nom que va ser l’origen de la polèmica en el passat quan l’any 2004, en compliment de la Llei de Llengües Oficials, va substituir Dingle, l’únic nom conegut pels turistes.

En aquest sentit, el malestar i l’oposició al nou topònim va ser tan forta que l’any 2006 un referèndum va tombar el nom An Daingean, considerat una mica artificial i sobretot un inconvenient per al turisme, atès que es corria el risc que els visitants que volguessin anar a Dingle no hi arribessin mai perquè no veien el nom que surt a totes les guies escrit als rètols de les carreteres. De tota manera, durant el període en què als rètols només apareixia An Daingean, alguns activistes, coneguts com la Brigada Dingle Dangle, esborraven An Daingean i hi escrivien Dingle.

Finalment, mitjançant un altre referèndum, es va imposar per àmplia majoria una solució de compromís en un punt intermedi: Dingle-Daingean Uí Chúis. Aquest nom feia visible Dingle, evitant que els turistes anessin a parar a una altra banda, i afegint l’Uí Chúis es diferenciava la població de Kerry de l’An Daingean que hi ha al comtat d’Offaly. De tota manera, un nom tan llarg va resultar ser una mica problemàtic a l’hora d’escriure’l als rètols viaris perquè en alguns llocs, per manca d’espai, no hi cabia, per la qual cosa es van haver de cercar abreviacions.

Amb tot, la decisió del Comitè de Districtes Electorals Locals d’emprar el topònim An Daingean ha generat cert malestar entre diversos consellers locals, que presentaran una moció demanant un canvi de nom de la circumscripció. És el cas de Séamus Cosaí Fitzgerald, que ha demanat al Kerry County Council que li recordi tant al departament d’Administracions Locals com al Comitè de Districtes Electorals Locals que An Daingean ja no existeix, alertant que revifar una polèmica que s’havia tancat després de molts anys de discussions no pot portar res de bo.

Font: The Irish Times

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt