Galway paga 1.000€ per un poema crític amb la ciutat

Galway paga 1.000€ per un poema crític amb la ciutat L'Eyre Square de Galway / Foto: Liffey

En el marc de la candidatura per a esdevenir Capital Europea de la Cultura 2020 l'ajuntament de Galway va contactar diversos artistes locals a fi d'ajudar a crear una atmosfera d'art que augmentés la probabilitat de ser la ciutat escollida i sembla que aquesta estratègia va funcionar perquè finalment es va aconseguir l'objectiu, compartit amb la ciutat croata de Rijeka.

Tanmateix, si en principi podria esperar-se que tot l'art creat per a l'ocasió hauria de ser per a ressaltar allò més bonic de Galway hi va haver un poema de Rita Ann Higgins molt crític amb la ciutat que va generar malestar entre alguns membres de la candidatura, que el veien com un gol en pròpia porta. A més, ara s'ha sabut que l'ajuntament va pagar-li 1.000 euros, fet pel qual el tema ha tornat a ser al centre de la polèmica

En el poema es repartia a tort i a dret i pocs estament públics se'n salvaven: dels regidors es deia que millor que no els mostressin gaire perquè eren uns inútils que farien que Galway acabés coronada com la capital dels grillats; també va parlar d'un brot de legionel·la al parc de bombers, dels pacients esperant en una llitera a l'hospital, del pobre salari que cobraven infermeres i mestres així com del malbarat de diners en consultors, una cosa que sabien fins i tot els cignes dels canals de la ciutat.

Per la seva banda, Gary McMahon, portaveu de l'ajuntament, ha afirmat que no hi ha cap contradicció entre el consistori i el poema, recordant que no volien que les creacions dels artistes participants fossin únicament per a ressaltar les coses boniques de Galway sinó que expliquessin la realitat. En el cas de Rita Ann Higgins, se li va encarregar el poema perquè és una autora de renom que escriu el que veu, encara que alguns la considerin massa radical.

No és la primera polèmica kafkiana relacionada amb la candidatura de Galway a la capitalitat cultural europea i el passat mes de setembre l'ajuntament va obligar la propietària d'un edifici de William Street a esborrar un mural. Fins aquí tot normal si no fos perquè dos mesos abans, al juliol, el responsable municipal en afers d'Art li havia demanat permís per poder pintar el mural a fi de millorar la imatge del carrer al pas de la comitiva europea que estudiava les candidatures per al 2020.

Font: Newstalk

URL curta: bit.ly/2fnsp2M 

Torna a dalt