Qui vulgui pixar al carrer que ho faci fora de Dublin

Qui vulgui pixar al carrer que ho faci fora de Dublin Lavabos mòbils a Leeson Street, Dublin 2 / Foto: Tufloo

De tant el tant el govern fa una neteja de lleis obsoletes que daten de fa diversos segles però n'hi ha que, per mandra o per oblit, continuen vigents donant lloc a situacions una mica rocambolesques com la de fa uns dies al jutjat de Ballyshannon (Comtat de Donegal) amb Roy Morrow, un home de 28 anys de Donegal Town, de protagonista.

El passat 6 de desembre Morrow va ser enxampat per la Garda pixant en un carrer de Donegal Town i seguint el protocol habitual, a l'hora d'arrestar-lo l'agent li va comunicar l'apartat i la llei que descrivien el delicte comès; en aquest cas era l'article 5 d'una llei del 1874. Tot i que hi ha una llei més moderna mitjançant la qual es jutgen aquests casos, la Llei d'Ordre Públic, la del 1874 continua vigent.

El problema de la llei del 1874 és que, com va recordar l'advocat defensor, considera delicte “qualsevol acte contrari a la decència pública dins dels límits policials del districte de Dublin”, però com que l'home va alleujar la bufeta a Donegal el jutge no va tenir cap més opció que retirar-li els càrrecs. A més, si hagués estat condemnat hi hauria hagut un problema afegit i és que la multa ve determinada en les antigues lliures, fins a cinc, però la moneda ha estat reemplaçada per l'euro.

I a Dublin, malgrat que pixar al carrer és delicte sempre, amb les dues lleis, l'ajuntament gasta uns 50.000 euros anuals en lloguer de lavabos mòbils que instal·la a les zones d'esbarjo més concorregudes durant el cap de setmana com són Westmoreland i Camden Street (ambdós a Dublin 2) o on hi hagi algun esdeveniment multitudinari. Segons la policia, els veïns i els comerciants, aquesta mesura ha fet disminuir la brutícia a la zona.

Font: Irish Examiner i Herald

URL curta: ves.cat/kDdO

Foto original

 

Torna a dalt