Alegria del govern en perdre els 14.300 milions d’Apple

Alegria del govern en perdre els 14.300 milions d’Apple Placa a l'exterior del Departament d'Economia / Foto: Liffey

Vantar-se de perdre 14.300 milions euros podria semblar una mica contradictori, però la decisió feta pública ahir al matí pel Tribunal de Justícia de Primera Instància de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, de no veure cap il·legalitat en els afers fiscals de la multinacional nord-americana Apple a Irlanda ha causat una gran alegria al govern de Dublin, que va associar-se amb la companyia de la poma a l’hora d’apel·lar a un dictamen de la Comissió Europea que obligava Apple a pagar a l’Estat una multa de 13.100 milions d’euros més 1.200 milions d’interessos.

Aquest import es va determinar tenint en compte el que, segons la investigació de la Comissió Europea, Apple s’havia estalviat en impostos durant un període d’onze anys (2003-2014) gràcies a un suposat tracte fiscal favorable per part del govern irlandès. D’altra banda, l’import hauria pogut ser molt més alt però la Comissió Europea va decidir de limitar la investigació als onze anys anteriors, és a dir, a partir del 2003.

El pagament es va fer a terminis i els diners es van dipositar en un compte fiduciari gestionat conjuntament per l’NTMA (ens que gestiona la tresoreria estatal), Apple i diversos gestors de fons d’inversió, que no l’han encertada gaire perquè ara fa un any ja havia tingut una pèrdua de valor de setze milions d’euros.

El compte fiduciari té establertes diverses clàusules i una de les més importants és que cap de les parts no hi tindrà accés fins que no es resolgui el cas definitivament. Amb tot, malgrat la victòria d’ahir per part d’Apple i d’Irlanda, ara la Comissió Europea hi podria apel·lar i és per això que els diners continuaran intactes al compte.

Òbviament, amb tants diners pel mig, la decisió judicial no ha deixat ningú indiferent: per una banda, Apple ha vist com probablement podrà recuperar més de 14.000 milions d’euros, de l’altra, el govern ha tret pit assegurant que la resolució demostra que Irlanda ha actuat legalment tot i reconèixer que el cas n’ha afectat la reputació en l’àmbit internacional.

Finalment, els partits d’esquerra, com el Sinn Féin o People Before Profit han criticat el govern per haver renunciat a 14.300 d’euros, uns diners que haurien pogut servir per a solucionar molts problemes, sobretot en la crisi d'habitatge i sanitària.

 

Torna a dalt