L'ajuda turca durant la Gran Fam portada al cinema
D'aquí a unes setmanes començarà el rodatge d'una pel·lícula sobre l'ajuda que Turquia va enviar a Irlanda per intentar de pal·liar els efectes devastadors que va patir el país durant l'episodi conegut com la Gran Fam (The Great Famine en anglès i An Gorta Mór en gaèlic) i que va durar des del 1845 fins al 1852. De tota manera hi va haver altres fams abans i després d'aquesta.
El fet que hi hagués un virus que afectava el conreu de la patata i que un terç de la població irlandesa depengués d'aquest tubercle va reduir la població de l'illa, tant per morts com per l'emigració, un 25% i això va commocionar el sultà de l'Imperi Otomà Abdülmecid Han que l'any 1847 va enviar 1.000 lliures esterlines i els vaixells de la 7a flota carregats de menjar que van arribar al port de Drogheda (Comtat de Louth), on actualment hi ha una placa commemorativa.
Com que una pel·lícula relatant un episodi d'ajuda humanitària al segle XIX seria força avorrida des d’un punt de vista del cinema comercial, al guió hi afegiran una mica de marro amb una història amorosa entre Fatih, un mariner turc i Mary, una dona irlandesa. Les escenes es filmaran tant a Irlanda com a Turquia i el director serà el cineasta turc Omer Sarikaya.
Font: Irish Independent