La presó de Mountjoy recorda les internes més il·lustres

De les presons en funcionament que hi ha a Irlanda, la dublinesa Mountjoy és una de les més conegudes, sobretot per la seva història i per alguns dels presos que han passat per les seves cel·les, tant homes com dones, perquè també té una secció femenina, el Dochas Centre. De fet, d’ençà de l’estiu del 2021, a les tanques que separen les instal·lacions del carrer -la North Circular Road- hi ha uns plafons amb un recull d’històries de les preses més il·lustres.
Destaquen les Sufragistes, un moviment que a la primeria del segle XX van fer una trencadora campanya demanant el dret a vot per a les dones; trencadora literalment, perquè una de les seves accions més habituals era trencar els vidres de les finestres d’edificis públics, com el GPO, la Custom House i el Dublin Castle.
El 1912, n’hi va haver vuit que, després de declinar de pagar una multa equivalent al cost dels vidres trencats o de pagar una fiança, van passar entre dos i sis mesos a Mountjoy. D’altra banda, com que no se les va reconèixer com a preses polítiques, van començar una vaga de fam que, en alguns casos, els responsables de la presó van acabar d’una manera una mica radical.
També hi ha la comtessa Constance Markievicz, que era aristòcrata, però molt revolucionària, fins al punt de participar en els Fets de Pasqua del 1916 com a sotscomandanta de les guarnicions de Saint Stephen’s Green i del Royal College of Surgeons.
La Comtessa va passar quatre mesos a Mountjoy, de maig a agost del 1916, i en una de les cartes escrites a la seva germana va descriure el lloc dient que no era un llit de roses, però que en comparació al que els havia passat a alguns dels seus companys, executats a la Kilmainham Gaol, es considerava afortunada. Més tard hi va tornar, de setembre del 1920 a juliol del 1921.
Òbviament, tractant-se d’una presó, no podia faltar un capítol parlant d’una evasió: en aquest cas fou el trenta d’octubre del 1921 quan, aprofitant el rebombori d’un partit de futbol entre Cork i la resta d’Irlanda organitzat per a desviar l’atenció, quatre preses condemnades per haver col·laborat amb l’IRA van escapar-se de Mountjoy.
Entre les altres il·lustres preses hi ha un clar component polític, més concretament del Sinn Féin -com Dorothy Macardle, Margaret Buckley o Mary MacSwiney- i del convuls període que tingué lloc ara fa una mica més de cent anys, amb Guerra d’Independència primer i després una Guerra Civil entre els partidaris i els detractors del Tractat Angloirlandès.
Podeu mirar el vídeo a Liffey TV