En tennis femení, Dublin s'avançà cinc anys a Wimbledon

En tennis femení, Dublin s'avançà cinc anys a Wimbledon Les plaques commemoratives a Pembroke Street, Dublin 2 / Foto: Liffey

Dissabte passat, Caroline Conroy, batllessa de Dublin, va descobrir una placa que commemora el primer campionat nacional de tennis femení del món, que va tenir lloc a la capital irlandesa els dies nou i deu de juny de 1879, i al club que el va organitzar, el Fitzwilliam Lawn Tennis Club, a Upper Pembroke Street (Dublin 2). El torneig es va celebrar a les pistes del club, avançant-se cinc anys al torneig de Wimbledon, on la competició en categoria individual femenina no es va disputar fins al 1884.

Els primers clubs de tennis irlandesos -Fitzwilliam Lawn Tennis Club, inclòs- van ser fundats el 1877 i el tennis va esdevenir, ben de pressa, un esport molt popular. En les cròniques sobre els campionats del 1879, el Freeman's Journal -que el 1924 va fusionar-se amb l’Irish Independent- va anomenar el tennis el rei de les diversions, assegurant que cap senyoreta o cavaller de casa bona s'atreviria a dir que no tenien cap relació amb el joc de moda.

La primera casa del club va ser als números 24-25 d'Upper Pembroke Street, que era on inicialment es disputaven les competicions femenines a fi de mantenir-les tan privades com fos possible i amb accés restringit -només hi podien anar els membres de l’entitat. Amb tot, en categoria masculina, que atreia molta més expectació, l’escenari eren les pistes de Fitzwilliam Square, a tocar de la seu del club, una plaça georgiana que és l'única de les cinc que hi ha a Dublin que, encara avui, és privada.

Durant la presentació de l’acte, la batllessa Conroy va felicitar el Fitzwilliam Lawn Tennis Club per posar un focus en la història de l'esport femení a la ciutat, dient que era meravellós pensar que feia més de 145 anys que les tennistes femenines obrien camí a Pembroke Street Upper. Conroy va assegurar d'estar encantada de descobrir les plaques en honor d'aquelles pioneres i alhora del Fitzwilliam Lawn Tennis Club.

Per la seva banda, Mike Kemp, president d’aquesta entitat esportiva, va dir que les dues plaques commemoratives eren testimoni de la determinació i la visió a llarg termini dels seus fundadors, que no només van establir un dels primers clubs de tennis d'Irlanda, sinó que van liderar el món en l'organització del primer campionat nacional femení de la història.

La decisió de col·locar la placa la va prendre el Comitè de Commemoracions i de Nomenclàtor del Comú de Dublin, el president del qual, el conseller municipal Micheál Mac Donncha, va dir que el programa de plaques commemoratives permetia a la ciutat de recordar de manera formal les persones que havien fet una contribució significativa a la vida de Dublin. Mac Donncha també va recordar que el comitè acceptava els suggeriments dels ciutadans sobre persones i esdeveniments que poguessin commemorar-se i que tots els detalls eren al web del Comú.

 

Torna a dalt