En venda la Reading Gaol, que va allotjar Oscar Wilde

En venda la Reading Gaol, que va allotjar Oscar Wilde La Reading Gaol / Foto: Andrew Smith (Wikipedia)

Una de les obres més conegudes -i també la darrera- de l’escriptor irlandès Oscar Wilde és The Ballad of Reading Gaol (La Balada de la Presó de Reading), un indret on el literat dublinès va romandre tancat durant una temporada condemnat per indecència greu, bàsicament, ser homosexual, un fet que en aquella època estava penat, en el millor dels casos, amb presó.

Amb tot, l’antiga presó de Reading ha estat posada a la venda pel Servei de Presons de Sa Majestat i es tem que l’especulació immobiliària faci desaparèixer un lloc amb tanta història, tant pel que fa a la literatura com als drets civils del col·lectiu LGBTQ. En aquest sentit, Joseph Galliano, director general i cofundador de Queer Britain, un museu dedicat al moviment LGBTQ, ha lamentat que s’estan perdent espais culturals i patrimoni que molt probablement no es recuperaran mai més.

L’antiga Reading Gaol, situada a l’oest de Londres, és on Wilde va passar bona part de la seva condemna de dos anys, emesa per la seva relació amb Lord Alfred Douglas. L’escriptor hi va ser empresonat l’any 1895, uns mesos després que una altra de les seves obres més cèlebres, The Importance of Being Earnest (La importància de ser Frank), s’hagués interpretat a la capital britànica per primera vegada.

D’altra banda, The Ballad of Reading Gaol va ser escrita després de l’alliberament de Wilde, que va inspirar-se en l’execució a la forca d’un altre pres; l’obra, creada durant el seu exili a França, on va morir sense haver tornat mai més a Irlanda o al Regne Unit, va fer que, en aquella època, aquesta presó fos una de les més conegudes del món, a l’estil de la californiana Alcatraz unes dècades més tard.

El complex va deixar de ser una presó el 2014 i durant els anys següents va ser un punt d’atracció per a la comunitat LGBT, amb esdeveniments culturals com interpretacions d’algunes obres de Wilde. Qüestionat sobre la venda d’un edifici amb tanta història, el ministeri britànic de Justícia ha assegurat que invertirà els ingressos de la venda a millorar el sistema penitenciari del país, afirmant que aquesta opció és la que millor representa els interessos dels contribuents.

Font: The Irish Times

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt