Mor James Mortell, la primera cara a aparèixer a RTÉ

Mor James Mortell, la primera cara a aparèixer a RTÉ James Mortell a l'inici de l'emissió d'RTÉ / Foto: vídeo RTÉ

Aquest passat dimarts es va morir James Mortell, el militar retirat amb el rang de coronel que el 31 de desembre del 1961 a les set del vespre va tenir l'honor de ser la primera persona a aparèixer per RTÉ, sigles de Raidió Telefís Éireann (Radiotelevisió d'Irlanda), que aquell dia iniciava el seu recorregut com a televisió pública de la República d'Irlanda.

De tota manera, a diferència de la catalana TV3, que el 10 de setembre del 1983 va començar l'emissió amb un discurs de presentació a càrrec de l'actor Joan Pera, RTÉ va emetre un vídeo que, amb l'himne nacional de fons, l'Amhrán na bhFiann (la Cançó del Soldat), mostrava el més representatiu i modern de la Irlanda de llavors.

En aquest sentit, el vídeo (a sota) combinava imatges de pescadors, pagesos mecanitzats, pantans, centrals elèctriques, ports, un tren i un avió d'Aer Lingus enlairant-se des de l'aeroport de Dublin. També hi apareixien els punts més emblemàtics de la capital, com el carrer O'Connell i el GPO, i es va fer una picada d'ullet als Fets de Pasqua mostrant la Declaració d'Independència feta pel Govern Provisional.

Tornant a Mortell, l'atzar va fer que el llavors lloctinent de l'exèrcit fos qui aguantés la bandera a l'inici del vídeo, que va ser gravat a les Collins Barracks, l'antiga caserna d'Arbour Hill (Dublin 7) ara reconvertida en el Museu Nacional d'Irlanda, per la qual cosa la seva cara va ser el primer que van veure els teleespectadors. El segon a aparèixer va ser James Foran, que va ser l'encarregat d'hissar la tricolor.

Evidentment, la història no canvia mai i com sempre passa amb aquestes coses, en aquella ocasió no va mancar l'afany polític; així doncs, un cop emès el vídeo va ser el torn del President de Valera, que va fer un discurs a la nació. D'altra banda, durant cinc anys, fins al 1966, la versió de l'himne utilitzada en el vídeo va servir per a tancar l'emissió diària d'RTÉ.

Font: RTÉ

Media

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt