L'any 1979 "Els Presos del Papa" van haver d'esperar

L'any 1979 "Els Presos del Papa" van haver d'esperar La missa de Joan Pau II al Phoenix Park / Foto: William Mooney (Dublin City Archive)

El 26 d'agost, en el marc de la Trobada Mundial de les Famílies, el Papa Francesc oficiarà una missa al Phoenix Park que es preveu multitudinària, unes 600.000 persones, una xifra que, tot i ser inferior al més d'un milió de fidels que van assistir a la missa oficiada al mateix lloc pel Papa Joan Pau II l'any 1979. Aquella va ser la darrera visita d'un papa a Irlanda, que llavors vivia el fet religiós molt intensament a diferència d'ara, que és una societat secular.

Així doncs, l'any 1979 la capital irlandesa va quedar buida perquè tot Dublin va anar a la missa del Phoenix Park. Això va fer posposar l'alliberament de setanta-sis presos "devots", coneguts com “Els Presos del Papa” i amb sentències inferiors als dos anys, pel temor que aprofitessin la gran quantitat de cases buides per a reincidir.

Segons han explicat al programa radiofònic d'RTÉ Documentary on One de la mà de Tom Quinlan, de l'Arxiu Nacional, el llavors ministre de Justícia va proposar de fer un gest de bona voluntat vers el Vaticà alliberant presos a fi que poguessin unir-se a la gernació, però la idea no va agradar gens a alguns alts funcionaris del departament, que van alertar del nivell de delinqüència existent, amb un nivell de detecció molt baix i molta reincidència.

A més, bona part dels gardaí disponibles serien al Phoenix Park fent tasques de vigilància, per la qual cosa els delinqüents encara ho tindrien més fàcil a l'hora de fer la seva feina. Finalment, els van alliberar però quan el Papa ja s'envolava cap a Roma i els fidels ja tornaven a ser a casa.

Una altra història curiosa que expliquen els documents arxivats és que, al final d'una llarga i fatigant jornada sense menjar, alguns gardaí van acabar tan afamats que van decidir d'agafar unes pomes d'un camp privat proper al Phoenix Park, posant-se així fora de la llei.

Font: Irish Examiner

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt