Liffey

A+ A A-

L'antic convent de les Magdalenes apunta a hotel japonès

L'antic convent de les Magdalenes apunta a hotel japonès Antic convent-bugaderia al carrer Seán MacDermott (Dublin 1), el darrer a tancar / Foto: Liffey

L'any 1996, l'antic convent de les Magdalenes situat al carrer Seán MacDermott (Dublin 1) va ser el darrer de tots els que hi havia hagut a Irlanda a tancar, posant punt final a una història que havia començat l'any 1797 i que va representar un dels capítols més foscos de la relació entre la societat irlandesa i l'Església Catòlica.

Els convents funcionaven com a bugaderies i hi vivien recloses dones que havien estat apartades de la societat per diversos motius; el més habitual era no haver seguit el recte camí dictat per la religió, fet pel qual rebien el nom de Magdalenes, amb referència a Maria Magdalena, però també hi havia noies orfes.

L'edifici del carrer Seán MacDermott, l'únic antic convent que és en mans estatals, ja fa molts anys que ha romàs buit i quan es va presentar l'informe McAleese, que va detallar tot el que va passar als convents i que va determinar que s'havia de compensar les supervivents, es va parlar de fer-hi un museu dedicat a les Magdalenes; tanmateix, com que l'immoble és molt gran i està molt a prop del centre, l'administració ha decidit de treure'n un profit econòmic, per la qual cosa s'ha desestimat la idea "commemorativa".

Ara, segons ha explicat Gary Gannon, regidor del districte pels Social Democrats, tot apunta que Toyoko Inn, una franquícia japonesa d'hotels de baix cost, és qui té més números per a ocupar l'edifici. Gannon ha detallat que la intenció dels nipons és d'obrir-hi un establiment de grans dimensions que tindria unes 350 habitacions; a més, si se segueix la política d'empresa aplicada als altres hotels de la franquícia, la majoria de la plantilla serien dones.

Així doncs, el regidor ha alertat que al lloc on durant cent anys hi va haver centenars de dones explotades, ara la història es podria repetir atès que, evidentment, aquest model de negoci de baix cost va sempre associat a treballadors amb sous baixos. Altres usos que s'han proposat per a l'edifici són una residència per a estudiants, un centre cultural i habitatge social.

Escriu un comentari

(*) Indica camps obligatoris. El codi HTML no és permès.