Liffey

A+ A A-

Crida a fer córrer la tinta durant la Nit del Cens

Crida a fer córrer la tinta durant la Nit del Cens El formulari del Cens 2016 / Foto: Liffey

Durant els darrers dies s'ha intensificat l'enviament de missatges mitjançant tots els canals de comunicació possibles a fi que tothom que sigui a la República d'Irlanda la nit del 24 d'abril, coneguda com la Nit del Cens, empleni el formulari repartit pels enquestadors (enumerators) a cada habitatge del país i que serà recollit, després de fer-hi un repàs per tal de comprovar que tot és correcte, a partir d'avui.

La participació al cens és obligatòria i quan l'Oficina Central d'Estadística (CSO), organitzadora de l'esdeveniment, diu que tothom l'ha d’emplenar vol dir absolutament tothom, inclosos els nadons nascuts abans de mitjanit, els turistes allotjats en hotels, els sense sostre o els camioners estrangers que esperen per embarcar en un ferri al port de Rosslare (Comtat de Wexford). Qui no hi col·labori s'enfronta a una multa de fins a 25.000 euros.

A banda de saber quanta gent hi ha a la República la nit del 24 d'abril, les dades del cens tenen un important component socioeconòmic que ofereix una valuosa informació al govern a l'hora de prendre decisions sobre les línies d'actuació en el futur en tots els camps, com salut, ensenyament, carreteres, transport públic, tecnologia, etc.

La periodicitat d'aquest exercici demogràfic ha variat al llarg del temps, essent el més habitual cada deu anys o cada cinc, i des del 2006 s'ha establert en el quinquenni. El gruix de les preguntes solen ser les mateixes cada cens però també evolucionen amb els canvis tecnològics, com saber a quants habitatges hi ha connexió a internet de banda ampla, o demogràfics, tenint en compte les noves variants d'irlandès i incloent-hi l'opció Irlandès Asiàtic o Irlandès Africà.

Segons apunta la CSO, aquest Cens 2016 serà el darrer que es faci únicament en paper i per a l'any 2016, aprofitant les facilitats de les noves tecnologies, s'ha previst de fer-ho majoritàriament per internet. 

URL curta: bit.ly/1raRwYW

Escriu un comentari

(*) Indica camps obligatoris. El codi HTML no és permès.