Liffey

A+ A A-

L'East-Link s’apunta al centenari dels Fets de Pasqua

L'East-Link s’apunta al centenari dels Fets de Pasqua L'East-Link Bridge / Foto: Liffey

El proper diumenge 27 de març es commemorarà el centenari dels Fets de Pasqua, tot i que el centenari exacte serà el 26 d'abril, essent la diferència deguda a que es celebra el Diumenge de Pasqua, que cau en dies diferents segons l'any, i l'efemèride ho comença a acaparar tot. El darrer exemple ha estat la decisió de rebatejar l'East-Link Bridge amb el nom de Tom Clarke.

Aquest pont de peatge és el darrer que creua el Liffey abans de la seva desembocadura a la badia de Dublin i malgrat que no hi ha cap document que ho corrobori oficialment, des de la seva construcció l'any 1984 se l'ha anomenat East-Link, principalment perquè és el més oriental i enllaça la riba sud i la nord. Fa uns anys, seguint el criteri de batejar els ponts de Dublin amb el nom d'il·lustríssims escriptors de la ciutat, com James Joyce o Samuel Beckett, va proposar-se per a l'East-Link el nom de Bram Stoker, l'autor de Dràcula, però finalment la proposta no va reeixir.

Tom Clarke va ser uns dels líders dels Fets de Pasqua i un dels seus principals organitzadors, maquinant accions de lluita des el seu estanc de tabac. Segons el regidor municipal independent Nial Ring, membre del Comitè del Nomenclàtor Commemoratiu i que ahir va proposar el nom, Clarke va fer molt per la llibertat d'Irlanda, fins al punt de donar la seva vida (va ser un dels 16 líders executats pels britànics), i fins ara no ha tingut cap indret significatiu dedicat a la seva memòria.

Font: The Journal.ie

URL curta: bit.ly/1YsUaUT

Escriu un comentari

(*) Indica camps obligatoris. El codi HTML no és permès.