Liffey

A+ A A-

El tabac en paquets sense distintiu cada cop més a prop

El tabac en paquets sense distintiu cada cop més a prop Un paquet de tabac mostra a Austràlia / Foto tobaccofreekids.org

La proposició de llei que obligarà les tabaqueres a vendre els paquets amb un format uniforme sense cap distintiu ja ha passat tots els tràmits del parlament, tant del Dáil com del Senat, i ara només falta que el President Higgins la signi. De tota manera no es preveu que entri en vigor fins al 2017 atès que la dura batalla legal que presentaran els fabricants n'endarrerirà l'aplicació i és molt probable que Higgins l'enviï a la Cort Suprema perquè examini si interfereix amb els drets de propietat de les empreses productores.

Així doncs, la República d'Irlanda és el primer país d'Europa que ha arribat tan lluny i només Austràlia se li ha avançat en l'àmbit mundial. Aquesta llei, impulsada pel ministre de la Infància i ex de Sanitat, James Reilly, té l'objectiu de fer encara menys atractiu el tabac, sobretot als joves, que són les víctimes preferents de les campanyes publicitàries de les tabaqueres però com ja s'ha vist a Austràlia, no se senten tan atrets pel tabac si no poden identificar el paquet amb una marca concreta.

Irlanda sempre ha estat pionera en la lluita contra el tabac i ja fa onze anys que va prohibir de fumar als llocs de treball, inclosos bars i restaurants puix que hi havia gent treballant; també va restringir la publicitat del tabac, fins i tot a dins de les botigues que en venen, i va prohibir la venda de paquets de 10 cigarretes. Un altre tret diferencial és el preu, que ronda els 10 euros per paquet de 20. Alguns països europeus li segueixen els passos i per exemple, el Regne Unit hauria d'aprovar una llei semblant a final de mes.

URL curta: ves.cat/mb_W

Foto original

Escriu un comentari

(*) Indica camps obligatoris. El codi HTML no és permès.