Liffey

A+ A A-

30 anys de DART i més de 500 milions de passatgers

30 anys de DART i més de 500 milions de passatgers Un comboi del DART a Howth, nord de Dublin / Foto: Liffey

El passat 23 de juliol el tren de rodalia de Dublin, el DART (Dublin Area Rapid Transit), va fer 30 anys de servei durant els quals ha transportat més de 500 milions de passatgers i ha recorregut més de 15,5 milions de quilòmetres, una distància equivalent a anar i tornar de la lluna 20 vegades. Sens dubte, els icònics vagons de color verd circulant entre Howth/Malahide al nord i Bray/Greystones al sud formen part de l'imaginari col·lectiu i es podrien explicar milers d'històries relacionades amb la línia.

La del DART ha estat una història d'èxit, malgrat que al principi els seus impulsors no les tenien totes, i ja es veié al viatge inaugural que els dublinesos adoptarien el nou servei de manera entusiasta; el 23 de juliol de 1984, el primer comboi sortit de Bray en direcció a Dublin ja no podia acceptar més passatgers a partir de la sisena parada, la de Dún Laoghaire (DLRCC), i al llarg d'aquell dia van utilitzar el tren unes 35.000 persones tot i que la previsió era de 20.000.

La seva construcció va costar 77 milions de lliures irlandeses (98 milions d'euros) que ara equivaldrien a uns 200 milions d'euros i el nombre inicial de vagons va ser de 80, xifra que no va variar fins al 1999, quan la flota va incrementar-se a 154. Pel fa al nombre de passatgers ha passat dels 25.000 de mitjana diària al principi fins als 75.000 actuals i el rècord absolut es va produir el 4 de juliol del 1996 quan més de 250.000 persones van utilitzar-lo per anar a veure el vaixell de la marina nord-americana USS John F Kennedy a Dún Laoghaire.

Per al futur hi ha diversos projectes que esperen l'arribada de millors temps com el DART Underground, que mitjançant un túnel de 7,5 km enllaçaria la zona dels Docklands (Dublin 1) amb Heuston Station (Dublin 8) passant pel centre o el ramal cap a l'aeroport des de l'estació de Clongriffin (Comtat de Fingal).

Font: Herald

URL curta: scur.cat/7GGXZ3

 

Escriu un comentari

(*) Indica camps obligatoris. El codi HTML no és permès.