Liffey

A+ A A-

Continua el debat sobre si convidar la reialesa al 2016

Continua el debat sobre si convidar la reialesa al 2016 Cartell recordant els Fets de Pasqua a Parnell Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

La política irlandesa continua amb les mateixes divisions de fa un segle i quan només manquen dos anys per a la commemoració del centenari dels Fets de Pasqua un dels temes més calents és si s'ha de convidar o no la reialesa britànica; en cas afirmatiu la pregunta és quin paper haurien de tenir-hi.

El darrer episodi han estat les paraules mal interpretades de l'actual alcalde de Dublin i exmembre del Sinn Féin, l'independent Christy Burke que, a partir dels comentaris que havia rebut per part d'alguns ciutadans creia que no s'hauria de convidar ningú de la monarquia britànica perquè desviarien l'atenció d'allò que realment es commemora.

En un primer moment s'havia dit que Burke volia proposar una moció al ple municipal per tal de prohibir la presència reial britànica però sembla que no és veritat. En aquest sentit l'alcalde ha matisat que ell no era ningú per decidir qui podia ser convidat i qui no però que no trobava bé que es parlés de convidar gent de fora quan encara no s'havia assegurat la presència dels familiars dels qui van alçar-se per la independència d'Irlanda.

Per la seva banda el Taoiseach Enda Kenny ha recordat que el govern intentarà organitzar una sèrie d'actes commemoratius que siguin inclusius i respectuosos amb totes les sensibilitats. També ha titllat Burke de massa entusiasta per esperar que algun membre de la família reial britànica sigui davant del GPO el Diumenge de Pasqua del 2016.

Font: RTÉ

URL curta: ves.cat/luKx

 

Escriu un comentari

(*) Indica camps obligatoris. El codi HTML no és permès.