Liffey

A+ A A-

Commemorar els Fets de 1916 amb els britànics?

Commemorar els Fets de 1916 amb els britànics? El GPO a O'Connell Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

La visita de la reina d'Anglaterra a Irlanda al maig del 2011 i la recent visita del President Higgins a Anglaterra ha fet escriure molts articles sobre l'enfortiment de l'amistat entre ambdós països malgrat la turbulenta història compartida durant vuit segles fins al punt que hi ha veus demanant que a la commemoració del centenari de l'Aixecament de Pasqua del 1916 s'hi hauria de convidar algun representant de la monarquia britànica amb el Taoiseach Enda Kenny proposant que sigui la reina Elisabet.

Però no tothom és del mateix parer i segons l'historiador Diarmaid Ferriter, que forma part del comitè assessor del govern per la commemoració del centenari, la presència de la reialesa britànica seria totalment inapropiada i podria desviar l'atenció del que realment se celebrarà d'aquí a dos anys, és a dir, que uns irlandesos van decidir d'acabar amb el jou britànic. L'historiador assegura que la reconciliació està molt bé però que no necessiten membres de la reialesa.

També els descendents dels líders de la insurrecció, com el besnét de James Connolly, han mostrat el seu desacord amb la presència monàrquica perquè la cerimònia davant del GPO serà per a recordar tots els qui van morir i que tenien un somni que encara avui no s'ha complert. A més, recorden que la reina Elisabet d'Anglaterra és l'actual cap de l'exèrcit britànic, el mateix que va sufocar la revolta i que en va executar els seus líders.

Font: Herald

URL curta: ves.cat/kcFE

 

Escriu un comentari

(*) Indica camps obligatoris. El codi HTML no és permès.