Liffey

A+ A A-

Les Post Offices de la Irlanda rural se salven, per ara

Les Post Offices de la Irlanda rural se salven, per ara Rètol indicant una oficina d'An Post / Foto: Liffey

El departament de Benestar Social ha fet marxa enrere en la seva intenció de pagar el subsidi d'atur via transferència bancària i ha aturat l'enviament massiu de cartes cap als beneficiaris, en què els demanava si preferien rebre el subsidi al seu compte en lloc d'anar a la Post Office a cobrar en metàl·lic un dia a la setmana, que és el mètode que s'ha utilitzat durant els darrers anys.

Antigament el subsidi d'atur es pagava a tothom de manera electrònica però hi havia uns quants espavilats, sobretot ciutadans dels països de l'Europa de l'Est però també alguns irlandesos, que cobraven l'atur malgrat viure la dolce vita en un altre país; a l'hora de signar a l'oficina de Benestar Social una vegada al mes hi enviaven algú altre o fins i tot n'hi havia alguns que venien a Irlanda.

A fi d'evitar aquest frau Benestar Social va decidir de pagar en metàl·lic cada setmana i va signar un contracte amb les Post Offices, que funcionen mitjançant un sistema de concessió, és a dir, que una persona privada, el Postmaster, gestiona l'oficina i cobra una comissió pels serveis prestats a An Post, la companyia pública de serveis postals.

De tota manera, Benestar Social ha vist que el cost del contracte amb les Post Offices, que depèn del nombre de transaccions i que s'estima en uns 54 milions d'euros anuals, és probablement més gran que el cost del frau, per la qual cosa ja fa temps que intenta tornar al sistema de pagament electrònic.

Tanmateix, la despoblació de la Irlanda rural i la disminució de l'activitat postal arran de l'ús de les noves tecnologies com a formes de comunicació han fet que moltes oficines depenguin del negoci generat pels pagaments de Benestar Social. Hi ha oficines en què el pagament de subsidis representa el 70% de l'activitat, si bé la mitjana nacional és del 30%.  

Així doncs, no és d'estranyar que un dels defensors a ultrança de tot allò relacionat amb la ruralitat, Michael Healy-Rae, diputat independent per Kerry i membre destacat de la popularíssima saga Healy-Rae, hagi frenat els plans de Leo Varadkar, ministre de Benestar Social. Varadkar, recordant que quan era petit anava amb la seva mare a la Post Office de Blanchardstown (Dublin 15) a cobrar un subsidi per fills, ha decidit de no pressionar els receptors del subsidi; això sí, tindran l'opció de triar entre cobrar en metàl·lic o directament al compte bancari.

Font: Irish Independent

URL curta: bit.ly/2adpmb9

Escriu un comentari

(*) Indica camps obligatoris. El codi HTML no és permès.