Liffey

A+ A A-

El recurs fàcil del Budget: apujar el preu del tabac

El recurs fàcil del Budget: apujar el preu del tabac Un paquet de tabac de Moldàvia / Foto: Liffey

Un dels clàssics de cada presentació del Pressupost, el “Budget Day”, és l'augment de les taxes que graven el tabac i aquest passat dimarts no en va ser cap excepció. L'augment d'enguany ha estat de 50 cèntims i el nou preu de cada paquet de tabac, que va començar a aplicar-se a partir de les 0h de dimecres, ja s'enfila fins als 10,50 euros.

Això d'apujar el preu del tabac sempre ha estat un recurs fàcil a l'hora d'intentar recaptar més impostos perquè tothom és conscient que és un producte nociu per a la salut però també sol ser contraproduent perquè fa que cada vegada més fumadors decideixin de passar-se al mercat negre o "passar comanda" als estrangers que van a casa de tant en tant.

Així doncs, alguns venedors legals assenyalen que el que es guanya per una banda es perd per l'altra. Això es pot veure fàcilment passejant pels carrers d'Irlanda i fixant-se en els paquets de tabac que la gent llença a terra: un percentatge força elevat, el 30% segons alguns estudis, vénen d'altres països, sobretot de l'Europa de l'Est, on la diferència de preu és més gran.

URL curta: ves.cat/mf8v

Escriu un comentari

(*) Indica camps obligatoris. El codi HTML no és permès.