Liffey

A+ A A-

Els treballadors d’ESB amenacen amb tallar la llum

Els treballadors d’ESB amenacen amb tallar la llum Seu corporativa d'ESB a Lower Fitzwilliam Street, Dublin 2 / Foto: Liffey

7.000 empleats d’ESB, l’empresa semiestatal d’electricitat, participaran durant les properes setmanes en una votació per decidir si fan vaga a fi de pressionar la direcció a resoldre el problema del dèficit de 1.600 milions d’euros que hi ha al pla de pensions. ESB és una de les poques empreses públiques que paga dividends a l’Estat i el fet que els darrers pagaments hagin estat força generosos no ha agradat gens als treballadors, que volien que es posessin els diners al pot de les pensions.

En cas de declarar-se en vaga, que seria a partir de novembre, es podria tallar el subministrament elèctric a empreses i particulars, per la qual cosa els efectes de l'acció tindrien una gran incidència. La darrera amenaça de vaga d’ESB va ser l’any 1991 tot i que en aquella ocasió va poder-se evitar. Actualment el mercat elèctric s’ha liberalitzat i hi ha altres empreses però ESB manté el monopoli de la distribució així que la vaga afectaria tothom independentment que fos client d’ESB o no.  

L’element central del conflicte és que l’empresa ha passat de tenir un pla de pensions tipus “defined-benefit” a un altre de “defined-contribution”. Amb el primer ESB tenia l’obligació de pagar  una pensió equivalent a un % del salari dels darrers X anys i si no hi havia prou fons era l’empresa qui havia de posar-hi diners; amb el segon, l’empresa només ha de pagar un import en funció de les contribucions fetes pel treballador al llarg dels anys i no té cap obligació de cobrir un possible dèficit.

Font: Irish Independent

URL curta: ves.cat/hnpb

Escriu un comentari

(*) Indica camps obligatoris. El codi HTML no és permès.